Šta se dešava sa Bitcoin-om?

25.03.2021
Šta se dešava sa Bitcoin-om?

 

Nakon trogodišnjeg pada i stagnacije cijene, Bitcoin je bio u meteorskom porastu. Podstaknuta institucionalnim investicijama, zabrinutošću zbog dugoročne održivosti trenutnog monetarnog sistema, inflacijom i paketima podsticaja, cijena Bitcoin-a je porasla na nove rekordne nivoe.

Novosti o Bitcoin-u su u svim vijestima u posljednje vrijeme i to sa dobrim razlogom. Nedavno je dostigao najviši nivo od 41.940 dolara, a berze su upozoravale trgovce da zbog velike tražnje i ograničene ponude možda neće moći da ispune sve naloge za kupovinu.
 
Dakle, šta se zapravo dešava sa kriptovalutama, tačnije Bitcoin-om?

2020. je bila nevjerovatna godina za sve trgovce Bitcoin-om, kao i za sve koji su ovu kriptovalutu kupili prije početka decembarskog porasta cijene. Porast cijene Bitcoin-a drastično se ubrzao sredinom decembra, probivši prethodni rekord svih vremena od 20.000 dolara, što je bio značajan nivo otpora

Generalno, rast Bitcoin-a u 2020. godini bio je prilično spektakularan. Cijena Bitcoin-a se više nego udvostručila u roku od mjesec dana i vidjeli smo da je dosegla novi vrhunac svih vremena od 41.940 dolara (08.01.2021), nakon čega je njen rast prekinut drastičnom rasprodajom.

Cijena je za nekoliko dana naglo pala na oko 31.000 dolara (12.01.2021), izgubivši 26% vrijednosti i izbrisavši 150 milijardi dolara sa cijelog tržišta kriptovaluta. Uslijedio je brz oporavak i Bitcoin je ponovo dosegao nivo od 40.000 dolara (14.01.2021). Cijena Bitcoin-a u trenutku pisanja ovog teksta iznosi 34.272 dolara.
 

Da li je ovo bio apsolutni vrhunac ili će se Bitcoin vratiti na uzlaznu putanju?

Velike institucije misle da pravi uzlazni trend tek treba da se dogodi. Stratezi JPMorgan Chase, najveće banke u SAD-u i sedme po veličini banke u svijetu, 5. januara objavili su da bi Bitcoin mogao dugoročno dostići nivo od 146.000 dolara i da bi mogao početi da ugrožava položaj zlata, kao glavnog sredstva zaštite od inflacije.

U poređenju sa zlatom, Bitcoin nudi mnoge pogodnosti kao sredstvo za čuvanje kapitala jer se može lako trgovati, transportovati i mnogo lakše provjeriti autentičnost.

Komentarišući da li je Bitcoin precijenjen, bivši američki ministar finansija, dr L. H. Summers izjavio je da je digitalni novac “ovdje da ostane”. Summers je podijelio svoje stavove tokom intervjua prošlog mjeseca na televiziji Bloomberg.
Dr Summers je istaknuta ličnost u ekonomskom i finansijskom svijetu i profesor je Harvard Univerziteta.

 

LimitPrime © 2024

Categories

Sa lakoćom kupujte i prodajte kriptovalute.

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!