Tržište akcija - Hoće li se rast nastaviti?

17.02.2023
Tržište akcija - Hoće li se rast nastaviti?

Niste sami ukoliko je vaš portfolio akcija pretrpio gubitke prošle godine. Finansijska i akcijska tržišta su doživjela značajne gubitke, a investitori su nevoljno tražili sklonište u nekim drugim finansijskim instrumentima, poput nafte.

Akcije su većim dijelom godine bile pod uticajem medvjeđeg tržišta, ali i drugi finansijski proizvodi na tržištu kapitala su doživjeli gubitke.

Zašto se sve ovo dogodilo?

Jedna loša godina poput 2022, koju bi većina investitora najrađe zaboravila, uzrokovana je visokom inflacijom, koja je trajala mnogo duže nego što smo svi očekivali, rastućim kamatnim stopama i brigom o predstojećoj recesiji.

Ali gledajući sa druge strane, situacija na tržištu kapitala je počela da se poboljšava i da pokazuje izvanredne rezultate u četvrtom kvartalu 2022. godine. Ovo je doprinjelo da se na tržištu akcija desi reli - rast! Bitni kvartalni izvještaji o zaradama su bili objavljeni tokom januara i nastavljaju se objavljivati ​​tokom februara.

Kvartalni izvještaji su značajni finansijski izvještaji koji investitorima i trejderima daju pregled o tome kako će akcije biti ocijenjene i kako će se njihova cijena kretati u buduće.

Kada ovakav izvještaji o zaradi nadmaši tržišna očekivanja, cijene akcija obično imaju tendenciju rasta, ali kada rezultati zarade razočaraju, cijene akcija padaju.

U nastavku obuhvatamo tri kompanije koje su nadmašile tržišna očekivanja i imala uspješan završetak godine.

Uber (UBER)

Uber (UBER) je 8. februara 2023. objavio izvještaj o impresivnom kvartalu. Zabilježen je rast broja kupaca, učestalost narudžbi i veći prihodi.

Ukupan prihod za četvrti kvartal iznosio je 8,6 milijardi dolara (to je povećanje od 49% u odnosu na prethodnu godinu). Ukupni bruto prihod od rezervacija iznosio je 30,8 milijardi dolara (porast od 19% u odnosu na prethodnu godinu).

Veća stopa primanja dogodila se zbog toga što je firma uključila poticaje za vozače u nekim zemljama kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo kao dio troškova prihoda.

Ukupan broj korisnika i zahtjeva za putovanjima porastao je za 11% i 19%. Godišnji nivo korisnika je iznosio 131 milion i više od 2,1 milijarde zahtjeva za putovanje.

Od drugog kvartala 2021. godine potražnja se povećala uzrokovana pandemijom, i podstakla rast korišćenja Uber-ove usluge za 12% više po korisniku, na mjesečnom nivou. U ovom periodu, brojke rasle najbržom brzinom ikada.

Međutim, potrošnja je još uvijek ispod nivoa prije pandemije. Pala je sa 5,5 u 2018. i 5,7 u 2019. na trenutnih 5,4 putovanja po korisniku..

Monetizacija korisnika porasla je za 35% u odnosu na prethodnu godinu zbog veće potražnje.

Uber smatra da je, što se ponude platforme tiče, došlo do poboljšanja jer je broj vozača dostigao rekord u ovom kvartalu.

Šta je sljedeće za ovu kompaniju?

Daleke 2020, Uber je najavio da će Joby Aviation preuzeti Uber Elevate. Joby Aviation je transportna kompanija koja razvija potpuno električni putnički avioni. Ove matične kompanije složile su se da će integrisati svoje usluge i aplikacije u jednu, omogućavajući pristup zemaljskom i vazdušnom saobraćaju budućim klijentima. Uber Evelate projekat - vazdušni taksi, bi trebalo da krene sa realizacijom 2023. godine.

Uber je takоđe, potpisao ugovor i s američkom vojskom za razvoj testnog letećeg taksija.

Hoće li plan iz 2020. napokon biti realizovan 2023. godine? Ostaje da vidimo.

Uberove akcije

Analitičari predviđaju povećanje prilagođene EBITDA (Earnings before interest, taxes, depreciation, and amortization)  i prihoda za Uber od 16% i 88%, respektivno, za cijelu godinu. Akcije i dalje izgledaju pristupačne za kuovinu.

Stoga, kada se medveđe tržište konačno završi, analitičari predviđaju potencijalno povećanje cijene akcija Uber-a.

Nakon objavljivanja Q izvještaja, akcije Ubera procijenjene na 36,83$ po akciji.

Walt Disney (DIS)

Kompanija Walt Disney prijavila je kvartalni izvještaj 2. februara 2023.

Investitori i trgovci su bili prijatno iznenađeni, ponovo.

Disney-jevi prihodi u ovom kvartalu porasli su za 8%.

Zarada po akciji (EPS) je porasla na 0,70 USD sa 0,63 USD u periodu od godinu dana.

“Nakon solidnog prvog kvartala, krećemo u značajnu transformaciju, onu koja će maksimizirati potencijal naših kreativnih timova svjetske klase i naših brendova i franšiza bez premca,” rekao je Robert A. Iger, glavni izvršni direktor Walt Disney Company . “Vjerujemo da će posao koji radimo na preoblikovanju naše kompanije oko kreativnosti uz istovremeno smanjenje troškova, dovesti do održivog rasta i profitabilnosti za naše streaming poslovanje, bolje nas pozicionirati da prebrodimo buduće poremećaje i globalne ekonomske izazove i isporučiti vrijednost za naše akcionare.”

Prosječni mjesečni prihod po pretplatniku za Disney+ smanjen je sa 6,10 USD na 5,95 USD, što je djelimično nadoknađeno povećanjem maloprodajnih cijena.

Prosječni mjesečni prihod po pretplatniku za međunarodni Disney+ (bez Disney+ Hotstar) smanjen je sa 5,83 USD na 5,62 USD zbog nepovoljnog uticaja na devizni kurs.

Prosječni mjesečni prihod po plaćenom pretplatniku za Disney+ Hotstar porastao je sa 0,58 USD na 0,74 USD zbog većeg prihoda od oglašavanja po pretplatniku.

Diznijeve akcije procijenjene su na 113,71$ nakon objavljivanja izvještaja.

Šta je sljedeće za Diznijeve akcije?

Ciljna cijena data od strane 26 analitičara koja predstavlja 12-omjesečne projekcije je 130 USD, sa visokom procjenom od 141 USD i niskom procjenom od 95,00 USD.

Airbnb (ABNB)

Akcije Airbnb-a porasle su za oko 9% nakon što je kompanija objavila izvještaj o zaradi za četvrti kvartal. Izvještaj je bio objavljen 14. februara 2023. godine i nadmašio tržišna očekivanja.

Evo kako je kompanija poslovala:

Zarada po akciji: 48 centi naspram 25 centi koju su analitičari očekivali, prema Refinitivu.

Prihod: 1,90 milijardi dolara u odnosu na 1,86 milijardi koju su analitičari očekivali, prema Refinitivu.

Prihodi u četvrtom tromjesečju su porasli za 24% u odnosu na prethodnu godinu. Airbnb je prijavio 319 miliona dolara neto prihoda za tromjesečje, u odnosu na 55 miliona dolara godinu dana ranije, i prilagođenu zaradu prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije od 506 miliona dolara, premašujući 432 miliona dolara koje su očekivali analitičari, prema StreetAccount-u.

Airbnb je rekao da je donjio teške odluke da smanji potrošnju tokom pandemije, ali je povećao broj zaposlenih u posljednje dvije godine.

Bruto vrijednost rezervacija, koju Airbnb koristi za praćenje zarada domaćina, naknada za usluge, naknada za čišćenje i poreze, iznosila je 13,5 milijardi dolara u četvrtom kvartalu. Kompanija je prijavila 88,2 miliona noćenja i rezerviranih iskustava u četvrtom kvartalu, 20% više u odnosu na prethodnu godinu, ali ispod 89,7 miliona očekivanih od strane analitičara, prema StreetAccount-u.

Šta je sljedeće za akcije Airbnb-a?

Cijena akcija Airbnb-a od inicijalne cijene koja je iznosila 68 dolara po dionici porasla je čak 223%, dostigavši ​​najviši nivo od 219,94 dolara 11. februara 2021.

Zasnovano na istraživanju IBD-a (indeksa koji identifikuje trenutnih 50 najvećih akcija sa predispozicjom za rast), nakon pozitivnih vijesti o zaradi sugeršu da rast može samo ojačati.

Zaključak

Januar i februar nastavljaju berzanski porast, što donosi mogućnosti investitorima za ulaganje.

Uber, Walt Disney i Airbnb samo su neki od primjera kompanija koje su imale odlične kvartalne rezultate.

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!