Uticaj Kineske Kompanije Evergrande

23.09.2021
Uticaj Kineske Kompanije Evergrande
Evergrande se agresivno proširila i postala jedna od najvećih kineskih kompanija pozajmljujući više od 300 milijardi dolara. U međuvremenu, Peking je donio nove načine za kontrolu iznosa duga velikih investitora. To je dovelo do toga da je kompanija Evergrande ponudila svoju nekretninu uz velike popuste, kako bi osigurala priliv novca i održala poslovanje na površini.

Pošto kompanija sada ispunjava rokove dospijeća, bori se da plati kamate, što uzrokuje promjene u njenoj cijeni akcija i generalno u ostalim finansijskim sredstvima.
U tom kontekstu, cijena Bitcoin-a pala je preko 11% u 24 sata zbog straha od dužničke krize u Kini. Ether je takođe oslabio 12%. Na cijenu od 2.900 dolara, prvi put je pao ispod 3.000 dolara od 8. avgusta

Da bismo razumjeli veličinu ovog duga, uporedili smo ga sa ruskim državnim dugom koji je za više od 40 miliona dolara manji, kao što možete vidjeti na našoj infografici.

Sa ovolikim obavezama, Evergrande je najzaduženija kompanija za nekretnine na svijetu. Kompanija je uključena u izgradnju 1,3 miliona domova širom Kine. Osim toga, Evergrande posjeduje najveći fudbalski klub u Kini, Guangzhou FC i Evergrande Football School, najveću fudbalsku školu na svijetu, kao i odmarališta i zabavne parkove.

Evergrande, koji je tokom prošle godine imao prihod od 77 milijardi dolara, uskoro treba da otplati dva duga. Prvi, kamata od 83 miliona dolara dospijeva ove nedelje, a druga otplata od 47,5 miliona dolara dospijeva 29. septembra.
Kompanija duguje novac više od 170 banaka i 121 finansijskoj kompaniji. Ako Evergrande nije u mogućnosti da plati ove dugove, to bi moglo imati veliki uticaj na kinesku, ali i globalnu ekonomiju. Njena cijena akcija ove godine pala je za više od 80%, a stručnjaci ne vjeruju da se kompanija može osloniti na pomoć vlade.

 

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!