Razlika između Bitcoin-a i Bitcoin Cash-a

18.05.2021
Razlika između Bitcoin-a i Bitcoin Cash-a
Bitcoin i Bitcoin Cash dijele isti "white paper", istu količinu ponude, isti algoritam za rudarenje i isti sistem nagrađivanja. To je zato što je Bitcoin Cash nekada bio dio Bitcoin blockchain-a. Međutim, prije 4 godine kreiran je kao “altcoin” i samostalno se predstavio na tržište.

Bitcoin cash (BCH) je takozvani “fork” Bitcoina (BTC). Međutim, da li znate šta ovo znači?

“Fork” (ili “altcoin”) se stvara kada se ažurira originalni kod blockchain-a, tako da samo neki čvorovi na blockchain-u prihvataju ažuriranje. U ovom procesu, Bitcoin je ostao isti, sa malim blokovima čvorova. Dok su ažurirani, veći čvorovi, odvojeni od originala i kao takvi su stvorili Bitcoin Cash.

Iako je Bitcoin, kao prva kriptovaluta, mnogo poznatiji, još uvijek postoji mnogo sličnosti između Botcoin Cash-a i Bitcoin-a. Obje kriptovalute imaju svoj sopstveni blockchain i imaju za cilj da budu svjetski prihvaćene digitalne valute. Možemo reći da se za sada uspješno kreću u tom smjeru. Takođe, kao i sve ostale kriptovalute, i Bitcoin i Bitcoin Cash uglavnom i najčešće nastaju kripto rudarenjem.

Prednosti Bitcoin Cash-a

Jedna od glavnih prednosti Bitcoin Cash-a u odnosu na Bitcoin je ta što je jeftiniji i brži za korišćenje. Ovo je omogućeno zbog veće veličine čvorova bloka. Međutim, ovo ne znači da će tako ostati zauvijek. Bitcoin se unapređuje svakog dana i karakterisitke koje su sada prednosti Bitcoin Cash-a bi se uskoro mogle primijeniti i na njega.

Kao što možete vidjeti iz našeg poređenja infografskih cijena, cijena Bitcoin-a je 33,37 puta veća od cijene Bitcoin Cash-a. Ovo ne čudi jer je, kao što smo već pomenuli, Bitcoin prva kriptovaluta (lansirana je 2008. godine).

Međutim, ne treba potcjenjivati moć Bitcoin Cash-a. Nedavno je trend rasta BCH/ITD mnogo veći. Dakle, možda je sve što je ovoj kriptovaluti potrebno neko vrijeme za rast. Uzbuđeni smo da vidimo kako će se ova trka završiti.
 

LimitPrime © 2024

Categories

Sa lakoćom kupujte i prodajte kriptovalute.

Ostavite komentar

Comments

Satoshi

Jun 3, 2021, 7:35:47 AM

Bitcoin is better :)

Miroslav

Jun 3, 2021, 7:37:25 AM

nasa vlada bi i ovo unistila

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!