Tesla - Q2 Results

03.08.2022
Tesla - Q2 Results

Izvještaj za drugi kvartal koji je objavljen 20. jula 2022. pokazao je prihod od približno 16,934 milijardi dolara (oko 400 miliona dolara više nego što je Wall Street očekivao) i zaradu po akciji od 2,27 dolara (non-GAAP u odnosu na 1,81 dolara koje je očekivao Wall Street).

Ovaj gigant koji proizvodi automobile uspio je da poveća svoj prihod za 0,8 milijardi dolara, brojka sad iznosi 18,3 milijarde dolara za Q2.

Takođe kompanija je istakla sve probleme sa kojima su se suočili tokom drugog kvartala, ali Tesla je uspjela da ostvari dobre rezultatie.

„Nastavili smo da ostvarujemo značajan napredak tokom drugog kvartala 2022 godine. Iako smo se suočili sa određenim izazovima, uključujući ograničenu proizvodnju i gašenja proizvodnje u Šangaju tokom većeg dijela kvartala, postigli smo operativnu marginu koja je najviša u industriji i iznosi 14,6 %, imali i pozitivan slobodni novčani tok od 621 milion dolara i završili kvartal sa najvećom mjesečnom proizvodnjom vozila u istoriji Tesle.” – izjavila kompanija.

Prihodi kompanije iznosili su 14,6 milijardi dolara, sa 1,47 milijardi dolara koja dolaze od vršenje usluga i drugih prihoda, a 866 miliona dolara iz energetskog segmenta kompanije.

Nažalost, jedna prepreka je stajala na putu Elonovom biznisu – a to je pad bruto magine po prvi put poslije dužeg perioda na 27,9%. Analitičari sugerišu da je ovo i dalje dobro, čak i u vremenima pada, Tesla je označena među najboljima u automobilskoj industriji.

Bruto marža iznosi 27,9%, što je pad sa 32,9% u Q1 i pad sa 28,4% od prije godinu dana.

Razumno objašnjenje za ovaj gubitak očigledno je inflacija i povećana konkurencija koja proizvodi ćelije baterija i druge komponente koje su dizajnirane za električna vozila.

Kompanija je u drugom kvartalu ostvarila 344 miliona dolara prihoda od regulatornih kredita za automobile. To je 10 miliona dolara ili skoro 3% manje u odnosu na isti period 2021. godine.

Tesla nije ulazila u detalje njene prodaje i investicije, ali prodaja njihovih bitkoina povećala je interesovanje trgovačkih zajednica. Oni su objavili da je 75% njihovih bitkoina pretvoreno u fiat valutu - ili jednostavno rečeno su ga prodali. Pored ovoga, jasno se sjećamo kada je nastao haos među kripto entuzijastima početkom 2021. nakon objave vijesti o kupovini bitkoina u vrednosti od 1,5 milijardi dolara.

Musk je rekao: “Razlog zbog kojeg smo prodali veliki dio naših bitkoina bio je taj što nismo bili sigurni kada će se izolacije kovida u Kini ublažiti, tako da nam je bilo važno da maksimiziramo svoju keš poziciju. On je nastavio: „Ovo ne treba shvatiti kao neku negativnu presudu o Bitcoin-u.” Dobili su 936 miliona dolara prodajom kriptovalute. Ali, Tesla nije prodala nijedan od svojih Dogecoin-a.
 

Proizvodnja za Q1 i Q2

U aprilu, Tesla je prijavio isporuku od 310.048 vozila za prvi kvartal.

Čuvena vozila Model 3 i Model I iznosila su 95% ukupne isporuke, ili jednostavnim brojevima to su oko 295.324 vozila.

Ako pogledamo rezultate drugog kvartala, uspješno je isporučeno 258.000 automobila. Tokom objave o zaradi, Elon Musk - kralj tehnologije i izvršni direktor Tesle, rekao je da je fabrika u neposrednoj blizini Berlina imala proizvodnju od oko 1000 automobila na nedeljnom nivou tokom juna. Čineči da mijesec jun bude najbolji za proizvodnju vozila u Teslinoj istoriji. Takođe, Elon je postavio svoja očekivanja za fabriku u Ostinu u Teksasu. Očekuje se da će se u Teksasu proizvoditi više od 1000 automobila.

Ali proizvodnja je pala za 18% u odnosu na prethodni kvartal.

Tesla je prijavila 709 prodavnica i servisnih lokacija i 3.971 lokaciju Supercharger-a. Kako i povećala svoju infrastrukturu za punjenje, broj prodavnica i servisnih lokacija takođe se povećao, ali ne značajno. Ovo povečanje predstavlja rast od 19%, za otvaranje više prodavnica i servisnih centara u odnosu na prethodnu godinu i rast od 34% u broju lokacija za punjenje.

Bijela kuća je 28. juna saopštila da Tesla radi na otvaranju svoje mreže Supercharger za druga električna vozila u SAD do kraja 2022. godine, ovo će donijeti veći prihod za Teslu.

Ako potražnja za Teslinim vozilima ostane ista ili se čak potencijalno poveća kako Elon predviđa, to će pomoći tržištu akcija da krene naviše i zadovolji Tesline akcionare i investitore.
 

Kretanje cijene akcija nakon objavljivanja rezultata Q1 i Q2

Objavljeni rezultati za prvi kvartal nisu bili dovoljni da postave novi trajni uzlazni trend za TSLA akcije. Cijena akcije je bila 1008,78 dolara poslije objave izveštaja, ali samo 6 dana kasnije akcija je pala na 876,42 dolara za 12%.

Do pada je najverovatnije došlo zbog tvitova Elona Maska, kao i njegove odluke da kupi Tviter i pretvori ga u privatnu kompaniju. Investitori su bili zabrinuti da fokus Teslinog izvršnog direktora nije bio u potpunosti na Tesli, ali nažalost Elon je povukao svoju ponudu za kupovinu Tvitera i trenutno prolazi kroz sudski spor.

Što nas dovodi do današnjeg stanja Teslinih akcija.

Na Teslinim grafikonima možemo jasno vidjeti da je gotovo nemoguće održati uzlazni trend, skoro tri mjeseca nakon njegovog drastičnog pada akcija.
Ipak, Akcije su porasle čak 6%, nakon objavljivanja rezultata u drugom kvartalu, na oko 815 dolara po akciji.

Prema IBD alatki za proveru zaliha, Tesline akcije imaju IBD kombinovani rejting 76 od 99 i slabu ocenu Relativne snage 65 od 99. Ocjena znači da je Teslina akcija nadmašila 65% svih akcija u bazi podataka IBD-a tokom poslednjih 12 meseci.

Tesline akcije su se porasle iznad 50-dnevnog prosjeka prvi put od 4. maja. To znači da je počelo da se kreće i napreduje, ali je daleko od prethodne stabilnosti i visokih cifara.
 

Trgovane TSLA akcijama

Šef Tesla AI Andrej Karpati je 13. jula objavio da napušta kompaniju. Ali pre toga, Elon Musk je rekao da će kompanija otpustiti 3,5% svojih zaposlenih. Ovo bi moglo negativno uticati na akcije. Takođe, Tesla je 20. jula prijavil zaradu u drugom kvartalu bolju od očekivane, ali još uvek ima dug put do toga.

Akcije se sada trguju na oko 842 dolara. Na dnevnom grafikonu, oni su u dugom procesu dostizanja tačke preko 1000 dolara.

Šta bi moglo uticati na cijenu Teslinih akcija u budućnosti?

Ponekad samo - Elon Musk i njegovi tvitovi.

A sem toga, mogućih su i drugi faktori:

  1. Nedavne nadogradnje u Šangaju će povećati stopu proizvodnje u ovoj fabrici u budućnosti.
  2. U Evropi Tesla može da vidi povećanje proizvodnje tokom godine.
  3. U SAD, Tesla će povećati stope proizvodnje. Na primer, u Teksasu sada mogu da proizvode vozila sa strukturalnim ili starim baterijama.
  4. Plan da se na avgustovskoj skupštini akcionara organizuje glasanje za podjelu akcija 3 prema 1. U kompaniji smatraju da je potražnja za njihovim akcijama povećana i da će njihove akcije po nižoj ceni biti dostupnije svima.

Sve u svemu, Tesla planira da poveća proizvodnju što je brže moguće.
 

Zaključak

Teslin rezultat u drugom kvartalu nije razočarao, ovaj veliki proizvođač automobila podijelio je svoj snažan novčani tok, rastući prihod i detalje proizvodnje sa svijetom. Objavio je prihod od 16,934 milijarde dolara i 2,27 dolara zarade po akciji.

Međutim, nivoi proizvodnje Tesle su razočarali, opšta proizvodnja je očekivala bolje rezultate od K1, to se nažalost nije dogodilo. Proizvedeno je samo 258.000 automobila.

Kompanija predviđa da može postići povećanje prosječne godišnje stope rasta isporuka vozila od 50%.

Tesline akcije se sada trguju oko 776 dolara i pokazuju znake sporog napretka.

Nadamo se da će u bliskoj budućnosti doći do bikovskog tržišta za ove akcije, jer TSLA skoro nikada ne razočara.

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više
Akcije na koje treba da obratite pažnju u 2024. godini

Akcije kompanija koje se bave vještačkom inteligencijom (AI) su značajno povećale svoju vrjednost prethodne godine i ostvarile impresiv...

Saznajte više
Pogled na tržište kapitala za 2024. godinu - Očekivanja

Pregled tržišta2023. godina je počela tako što su ljudi bili zabrinuti da će svjetska ekonomija opasti i možda čak zapasti u recesiju....

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!