Najvažniji kvartalni izvještaji za mjesec avgust

01.09.2022
Najvažniji kvartalni izvještaji za mjesec avgust

Kada je rječ o tržištu, nema sumnje da je u poslednje vrijeme prilično nestabilno. Inflacija je dostigla svoj najveći nivo i trenutno iznosii 9,1% u SAD-u i 8,6% u Eurozoni.

Tokom avgusta, ne samo inflacija, nego i još jedan mogući Covid talas kao i visoke temperature su bili prijeteći faktori za privredu i stanovništvo. Dodatni faktor koji utiče na tržište je objava kvartalnih izvještaja.

Tokom ovog mjeseca objavljuju se važni kvartalni izveštaji o zaradi. To su bitni finansijski izveštaji koji pružaju uvid u tržište i daju indikacije o tome kako će akcije najverovatnije biti procijenjene u budućnosti i kako će se njihove cijene kretati. Cijene akcija imaju tendenciju rasta kada rezultati zarade prevazilaze tržišna očekivanja, dok se suprutno dešava kad imam razočaravajuće rezultate i tada cijena akcija pada.

Važno je napomenuti da se cijene akcija kreću striktno na osnovu tržišnih očekivanja. Povećanje kvartalnog prihoda od 30% se neće smatrati pozitivnim, ukoliko su tržišna očekivanja 50%. Na isti način, smanjenje zarade od 20% može uzrokovati rast akcija ako je očekivani pad mnogo veći.

Kraj avgusta je tu, pa hajde da pogledamo najvažnije kvartalne izvještaje za ovaj mjesec.

Ogromne korporacije kao što su TeslaNetflix, The Walt Disney Company, Starbucks, Ebay, Airbnb, Uber, Zoom, Nvidia i Alibaba su već objavile svoje rezultate o zaradi tokom prve polovine avgusta. Kakavi su rezultati ovih izvještaja pročitajte ispod.

 

Starbucks (SBUX)

Starbucks je objavio rezultate za treći kvartal 02.08.2022.

Za razliku od drugih američkih prodavaca kafe, Starbucks je premašio očekivanja analitičara kada je zarada u trećem kvartalu 2022 u pitanju, što je uglavnom uzrokovano povećanom potražnjom za njihovim hladnim napicima.

Izvršni direktor Hauard Šulc rekao je da kupci ove kompanije ne smanjuju potrošnju, takođe je pohvalio strategiju određivanja cijena kompanije i lojalnost njenih kupaca.

Oni su u svom kvartalnom izveštaju o zaradi otkrili da je neto prodaja porasla za 9% na 8,15 milijardi dolara. Pored toga, globalna prodaja porasla je za 3%, prvenstveno zbog boljeg performansa u SAD-u. Na domaćem tržištu, kompanija je zabilježila još 9% povećanja.

Starbucks je uspio otvoriti 318 novih prodavnica, sada ukupan broj prodavnica iznosi 34.948 od kojih je 51% u vlasništvu kompanije, a 49% predstavljaju licencirana preduzeća.

Oni su prijavili neto prihod od 912,9 miliona dolara, ili 79 centi po akciji. Ovaj iznos je niži od prošlogodišnjih 1,15 milijardi dolara i 97 centi po akciji.

Akcije ovog giganta porasle su za 1,47% na 84,94 dolara, nakon objavljivanja kvartalnog izveštaja.

Novost je takođe i da će se Starbucks pridružiti NFT biznisu do kraja ove godine.


eBay (EBAY)

EBAY je objavio rezultate za drugi kvartal 03.02.2022.

Ostvarili su bolje rezultate od očekivanog u drugom kvartalu. Ebay je nastavio da ostvaruje značajan napredak u svojim dugoročnim planovima i ciljevima. Prijavio je veći napredak od perioda kada smo ušli u pandemiju. Uprkos šokantnim brojevima inflacije koja utiče na svijet i neizvijesnom makro okruženju, Ebay ostaje na pravom putu.

Ova vodeća prodavnica za e-trgovinu prijavila je zaradu po akciji od 99 centi u drugom kvartalu, nadmašivši procjenu Wall Street-a od 89 centi po akciji i prihod od 2,4 milijarde dolara, što je pad od 9% u odnosu na prethodnu godinu.

Ebay je takođe prijavio bruto obim robe od 18,5 milijardi dolara, što je pad od 18% u odnosu na prethodnu godinu.


Airbnb (ABNB)

Airbnb je sa entuzijazmom pratio put dva prethodno pomenuta biznisa. Njihovi rezultati su bili prilično jasni, impresivni i jači nego što se očekivalo.

Booking-ov konkurent prijavio je prihod od 2,10 milijardi dolara. Prošle godine, tokom istog kvartalnog perioda prihod je iznosio 1,33 milijarde dolara, skok od 58% dogodio se u korist kompanije.

Airbnb je prijavio neto prihod od 379 miliona dolara. Dakle, u periodu od prije godinu dana, kompanija je prijavila gubitak od 68 miliona dolara.

U Airbnb-ovoj istoriji ovo je najprofitabilniji kvartal.

Takođe su prijavili više od 103 miliona noćenja i rezervacija. To je najveći kvartalni broj ikada. Međutim, taj broj je bio ispod procjenjenog iznosa od 106,4 miliona noćenja koja su bila planirana.

 

Uber (UBER)

Investitori su nestrpljivo iščekivali rezultate kvartalnog izvještaja ove kompanije. Žao nam je reći, ali rezultati su bili prilično razočaravajući. Uber je prijavio neto gubitak od 2,6 milijardi dolara u drugom kvartalu, međutim, premašio je očekivanja analitičara u pogledu prihoda.

Bruto rezervacije od 29,1 milijardu dolara porasle su za 33% u odnosu na prethodnu godinu i ostali su u skladu sa prognozom analitičara koja je iznosila od 28,5 milijardi do 29,5 milijardi dolara.

Ali Uber se ne predaje, nadajući se boljem trećem kvartalu, najavili su nove promjene koje bi mogle privući i što je najvažnije zadržati nove vozače. Vozači će imati opciju da biraju vožnje i distance koje žele i moći će da vide koliko će zaraditi prije nego što prihvate vožnju.


Alibaba (BABA)

Alibaba je 4. avgusta prijavila fiskalnu zaradu u prvom kvartalu koja je nadmašila očekivanja eksperata.

Ogromna kineska e-prodavnica prijavila je prihod od 205,55 milijardi kineskih jena (30,68 milijardi dolara), a očekivani iznos je bio 203,19 milijardi jena. Zarada po američkoj depozitarnoj akciji (ADS) bila je 11,73 jena od očekivanih 10,39 jena, što je pad od 29% u odnosu na prethodne godine. A neto prihod koji je kompanija prijavila iznosi 22,73 milijarde jena od očekivanih 18,72 milijarde jena.

Ovo je prvi put u postojanju Alibabe da su ostali bez rasta u odnosu na prethodne godine. Iako je Alibaba stabilna u pogledu zarade i prihoda, stalno radi na tome da bude originalna i da se širi.

U okviru svog trgovinskog poslovanja u Kini, Alibaba pokušava da poveća prihode, kao i broj korisnika svoje platforme za popuste pod nazivom Taobao Deals. I radi na implementaciji usluge prodaje namirnica i svježe hrane pod nazivom Taocaicai. Kompanija sa sjedištem u Hangdžu vidi ove nove biznise kao način za privlačenje manje bogatih kupaca u malim kineskim gradovima.


Zoom (ZM)

Tromjesečni izvještaj o zaradi Zoom-a je objavljen 28. avgusta. Izvještaj se odnosi na fiskalni kvartal koji se završava u julu 2022.

Zoom-ov prihod u drugom fiskalnom kvartalu porastao je 8% u odnosu na prethodnu godinu, a pokazao je rast od 12% u prethodnom kvartalu, navodi se u saopštenju. Drugi fiskalni kvartal se završio 31. jula.
Zoom-ov neto prihod pao je na 45,7 miliona u ovom kvartalu, sa 316,9 miliona dolara u odnosu na godinu dana ranije.

Ostvarili su zaradu od 1,05 dolara po akciji, u odnosu na 94 centa po akciji koja su očekivali analitičari, prema Refinitivu.

I na kraju, prihod je bio 1,10 milijardi dolara, u odnosu na 1,12 milijardi dolara kako su očekivali analitičari.


Nvidia (NVDA)

24. avgusta 2022. godine, Nvidia je prijavila prihod od 6,70 milijardi dolara  za drugi kvartal koji se završio 31. jula 2022. 3% više nego godinu dana ranije što predstavlja  pad od 19% u odnosu na prethodni kvartal.

Tokom svog Q2 perioda, Nvidia je iskusila rast u sektoru igara i njihovim centrima podataka.

 

Da li je sezona kvartalnih zarada pravo vrijeme za trgovinu akcijama?

Izvještaji o zaradi su dobar način da vidite da li vaša investicija ima vrijednost. Ako ih redovno pratite, veća je vjerovatnoća da uočite priliku za kupovinu ili možda shvatite da je vrijeme da prodate akcije sa lošim rezultatima.

Sezona objavljivanja kvartalnih izvještaja je posebno važna za trgovce.

Pozitivni izveštaji o zaradi predstavljaju veliki potencijal za trgovce, koje trguju sa akcijama koje imaju tendenciju rasta. To su akcije poznatih kompanija.

Ako akcije padnu a povjerenje ostane na visokom nivou, to bi se moglo pokazati kao dobra prilika za kupovinu. Ipak, sa CFD trgovanjem možete da kupujete i prodajete CFD akcije bez obzira na kretanje cijene.

 

Pogledajte naše uslove trgovanja i saznajte više.

 

Zaključak

Sezona objavljivanja kvartalnih izvještaja je vremenski period u kojem veliki broj javnih kompanija objavljuje rezultate svog poslovanja. U avgustu se objavljuje veliki broj ovakvih izvještaja. U ovom članku obuhvatili smo Starbucks, Ebay, Airbnb, Uber, Zoom, Nvidia i Alibaba.
Većina njihovih akcija je zabilježila značajan rast, a njihov prihod i zarada takođe su doživjeli skok. Da li će ovaj pozitivan trend potrajati, videćemo u narednom periodu.

Avgust je veoma aktivno vrijeme na tržištu jer učesnici (analitičari, trgovci i investitori) često dijele svoje mišlenje o izvještajima.

 

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!