Si të tregtoni CFD-të?

Si të tregtoni CFD-të?

"Kontrata për Diferencën" (CFD) përfaqëson një instrument të veçantë financiar që rrjedh nga një aset, i cili i jep tregtarit një mundësi për të përfituar nga ndryshimet në çmime, ndërsa nuk zotëron vetë asetin. Tregtimi me CFD mund të zbatohet për produkte të ndryshme, të tilla si çiftet e monedhave, indekset, mallrat e veçanta, aksionet dhe kriptomonedhat.

CFD-të janë një lloj i veçantë marrëveshjeje i mbyllur ndërmjet një ndërmjetësi dhe një investitori (tregtari).

Tregtimi me CFD është aftësia për të tregtuar kudo në internet me një kosto të ulët si për tregtarët fillestarë ashtu edhe për ata me përvojë, gjë që e bën atë shumë tërheqëse sepse pavarësisht nga përvoja, çdo tregtar mund të përfitojë prej saj.
 

Pse u krijuan CFD?

CFD-të u përdorën fillimisht nga menaxherët e hedge funds  dhe tregtarët institucionalë pasi ato siguronin një mbrojtje me kosto efektive kur tregtonin aksione në bursë.

Përfitimi kryesor që rrjedh nga formati i tregtisë CFD është se kërkon vetëm një diferencë të vogël për tregtinë. Asnjë aksion nuk  tregtohet fizikisht që do të thotë se nuk kërkohet asnjë pullë në marrëveshjet tregtare CFD.

Tregtimi i CFD mund të bëhet me instrumente të ndryshëm siç janë çiftet e valutave, mallrat dhe indekset dhe aksionet.
 

Çfarë është tregtia e aksioneve CFD?

Tregtimi i aksioneve CFD përfshin tregtimin e çmimeve të aksioneve të kompanive të tregtuara publikisht. Disa nga aksionet më të njohura që mund të keni dëgjuar janë Tesla (TSLA), Apple (AAPL), Alibaba (BABA), Amazon (AMZN), Microsoft (MSFT) etj. Këto janë vetëm disa nga kompanitë më të njohura që tregtohen publikisht, por ju mund të gjeni shumë më tepër me të cilat mund të tregtoni dhe potencialisht të përfitoni nga lëvizjet e çmimeve të stoqeve të tyre.

Sa herë që blini një çmim të aksioneve, dikush po jua shet atë çmim të aksioneve. Po kështu, kur jeni duke kërkuar të shisni çmimin e aksioneve tuaja, dikush tjetër do ta blejë atë nga ju. Kini parasysh që tregu është i madh dhe shumë njerëz janë të interesuar të blejnë ose shesin ndonjë çmim të dhënë të aksioneve në çdo kohë.

Çmimi i aksioneve varet nga shumë faktorë dhe një nga më të rëndësishmit është numri i blerësve dhe shitësve në treg. Nëse më shumë njerëz janë të interesuar të blejnë aksione krahasuar me numrin e njerëzve që dëshirojnë ta shesin atë, çmimi i aksioneve do të rritet pasi kërkesa është më e lartë. Nëse njerëzit janë më të interesuar në shitjen e aksioneve kjo do ta shtynte çmimin poshtë.
 

Si të tregtoni CFD-të me Limit Prime

Këtu janë hapat themelorë se si të hyni në një tregti CFD dhe si ta mbyllni atë:

  1. Klikoni Hap një llogari reale.
  2. Plotësoni regjistrimin.
  3. Depozitoni shumën e parave me të cilat dëshironi të tregtoni.
  4. Zgjidhni një instrument financiar. Kur hyni në llogarinë tuaj në platformë, do të shihni një numër instrumentesh financiare me të cilët mund të tregtoni. Tani për tani, zgjidhni vetëm njërën prej tyre (p.sh. EUR / USD).
  5. Zgjidhni Bli ose Shit (BUY/SELL). Pasi të keni analizuar tregun, mund të vendosni nëse do ta blini ose shisni këtë aset. Nëse mendoni se një çmim do të rritet, duhet të blini, dhe anasjelltas - nëse mendoni se një çmim do të ulet, duhet të shisni.
  6. Vendosni një sasi të produktit për tregti. Ketu ju zgjidhni madhësinë e lot-it për tregtinë tuaj. 1 CFD është ekuivalenti i 1 aseti fizik në aksionet e kapitalit.
  7. Menaxhoni rrezikun tuaj. Zgjedhja për të vendosur një "porosi në pritje" (kufiri i shitjes, kufiri i blerjes, ndalimi i shitjes dhe ndalimi i blerjes) do t'ju mbrojë nga humbja e thellë dhe do të mbyllni pozicionin tuaj të tregtimit me një çmim të caktuar.
  8. Monitoroni pozicionin tuaj. Kur sapo keni filluar, ne ju këshillojmë të monitoroni pozicionin tuaj. Edhe nëse vendosni ndonjë "porosi në pritje/ pending order" ose "merrni porosi fitimi/ take profit order", monitorimi do t'ju ndihmojë të shihni fitimin / humbjen tuaj në kohë reale. Ju mund të gjurmoni çmimet e tregut, të shihni azhurnimin tuaj të fitimit / humbjes në kohë reale dhe të shtoni tregtime të reja ose të mbyllni tregtitë ekzistuese.
  9. Mbyllni pozicionin. Në rast se pozicioni juaj nuk mbyllet automatikisht sepse nuk keni vendosur ndonjë urdhër në pritje ose urdhër përfitimi, ju mund ta mbyllni pozicionin tuaj sa herë që të jeni gati. Ne ju rekomandojmë ta mbyllni atë në fund të një dite tregtare (5 pasdite, GMT-4).

Shembull i Tregtisë CFD
Për të kuptuar më lehtë sesi funksionon e gjitha, shikoni videon më poshtë:

 

Konkluzion

Me tregtinë me CFD, ju nuk blini ose shisni një aset në vetvete - ju tregtoni me çmimin e tij.

Përfitimi numër një i tregtisë me CFD është se duhet të depozitoni vetëm një përqindje të vogël (shuma marzhe) të vlerës së plotë të tregtisë, në mënyrë që të hapni një pozicion me një ndërmjetës.

Tregtimi i CFD-ve përfshin levën financiare të ofruar nga brokeri juaj. Leva është një mjet për t'ju ndihmuar të fitoni më shumë, por mund t'ju bëjë edhe të humbni më shumë, ndonjëherë edhe më shumë se depozita juaj fillestare (në varësi të ndërmjetësit - mund të mbroheni ose jo nga bilanci negativ).

Shikoni shembullin tonë të mësipërm i cili mund t'ju ndihmojë të kuptoni proçesin e tregtimit të CFD dhe se si mund të përfitoni prej tij ose klikoni këtu për të mësuar më shumë.Burimet e konsultuara:

1. What are CFDs? 17 Mar 2021 [cited 23 Mar 2021]. Available: https://www.cmcmarkets.com/en/learn-cfd-trading/what-are-cfds
2. CFD Examples. 17 Mar 2021 [cited 23 Mar 2021]. Available: https://www.cmcmarkets.com/en/learn-cfd-trading/cfd-examples
3. What is CFD trading and how does it work? [cited 23 Mar 2021]. Available: https://www.ig.com/en/cfd-trading/what-is-cfd-trading-how-does-it-work
4. What is a Lot in Forex? BabyPips.com; 4 Dec 2011 [cited 23 Mar 2021]. Available: https://www.babypips.com/learn/forex/lots-leverage-and-profit-and-loss
5. Picardo E. Understanding bid-ask spreads when exchanging foreign currency. 29 Aug 2020 [cited 23 Mar 2021]. Available: https://www.investopedia.com/articles/forex/090914/understanding-spread-retail-currency-exchange-rates.asp
6. Lee M. What is a pip? 15 Oct 2020 [cited 23 Mar 2021]. Available: https://www.investopedia.com/ask/answers/06/pipexplained.asp

 

LimitPrime © 2022

Nisni të investoni dhe
fitoni që sot! 

Categories

A ju duhet ndihmë e personalizuar?

LEXONI ARTIKUJ TË TJERË INTERESANT

Monedha elektronike VS. Kriptovaluta

Monedha elektronike është para e paprekshme që ekziston në llogarinë tuaj bankare dhe mund të përdoret për pagesa të ndryshme. Në thelb...

Lexo Më Shumë
Me cilat kriptovaluta duhet të tregtoj?

Ka mbi 5,000 kriptovaluta ekzistuese në botë sot, të gjitha me projektet dhe qëllimet e tyre. Nëse krijimi i kriptos vazhdon me këtë ri...

Lexo Më Shumë
Si të tregtoni kriptovalutat?

Kriptovalutat po fitojnë gjithnjë e më shumë terren dhe nuk ka gjasa të ndalen së shpejti. Shumë kompani po i shtojnë ato si mënyra pag...

Lexo Më Shumë