Me cilat kriptovaluta duhet të tregtoj?

Me cilat kriptovaluta duhet të tregtoj?

Ka mbi 5,000 kriptovaluta ekzistuese në botë sot, të gjitha me projektet dhe qëllimet e tyre. Nëse krijimi i kriptos vazhdon me këtë ritëm, së shpejti do të harrojmë se si bota funksionoi para tyre.

Fokusi i investitorëve zakonisht është te njëzet kriptot e para dhe këtu ne kemi veçuar katër prej tyre: Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash dhe Ripple.

 

Bitcoin

Kriptomonedha e parë e krijuar është Bitcoin. Ajo u nis në vitin 2008, në fillim të krizës ekonomike globale. Edhe pse krijuesi i tij është i panjohur, besohet se është japonezi i quajtur Satoshi Nakamoto.

Kjo kriptë është e para në listë nga çmimi i saj dhe Market Cap. Kapitalizimi i tregut i Bitcoin (BTC) është në nivelin  $717,799,576,621. (Kapitalizimi i tregut llogaritet kur ju shumëzoni çmimin dhe furnizimin, dhe përfaqëson vlerën totale të tregut të një furnizimi në qarkullim të kriptomonedhës)

Funksioni kryesor i Bitcoin është transaksioni i parave. Kjo do të thotë që ju mund të blini produkte dhe shërbime me Bitcoin, plus dërgoni Bitcoins në një llogari tjetër, e njohur gjithashtu si një transaksion peer-to-peer. Në një fjali, Bitcoin "është një rrjet konsensusi që mundëson një sistem të ri pagese dhe një para krejtësisht dixhitale".

Ndërsa Bitcoin ka historinë më të gjatë, është shumë e përfshirë në industri të ndryshme. Me Bitcoin mund të blini një shtëpi, të paguani për pushime, të blini / merrni me qira një makinë, të blini një libër ose thjeshtë një sanduiç. Një tjetër përdorim i rëndësishëm i Bitcoin është se mund ta përdorni për të blerë monedha të tjera kriptomonedha. Siç mund ta shihni, përdorimi i tij është me të vërtetë i gjerë.

Ajo që është gjithashtu interesante është se me kalimin e viteve Bitcoin ka bërë ndryshime të mëdha në sistemin financiar dhe bankar. Jo vetëm që ndikoi në mënyrën e funksionimit të tyre, por disa ekspertë besojnë se Bitcoin është një kërcënim për ekzistencën e institucioneve financiare.

 

Ether

Fill pas Bitcoin vjen Eteri. Ether (ETH) u lançua në 2015 nga një programues i ri Vitalik Buterin. Cryshtë kriptomonedha e dytë më e madhe nga Market Cap ($296,449,685,992).

Ethereum, e cila është një teknologji e ndërtuar nga komuniteti, qëndron prapa kriptovalutës Ether. Edhe pse Ether dhe Bitcoin janë të dyja kriptovaluta të krijuara në platformën e softuerit të bazuar në blockchain, Ether ndryshon nga Bitcoin në disa mënyra. Përfitimi kryesor i Ethereum është se është i programueshëm. Kështu që mund ta përdorni për krijimin e shumë pasurive dixhitale. Me fjalë të tjera, vizioni i Ethereum është të krijojë një treg ku transaksionet e parave, komunikimi, lojërat dhe aplikacionet funksionojnë drejtpërdrejt, pa palë të treta të përfshira. Shumë zhvillues në të gjithë botën që besojnë në këtë softuer po punojnë çdo ditë për ta përmirësuar atë.Nëse keni token-in e Ether, Ethereum-in, ju mund ta përdorni atë për të:

  • fuqizuar zhvillimin e aplikacioneve të decentralizuara, të ashtuquajturat "dapps",
  • për të përdorur dapps (ka dapps në lojëra, rrjete sociale, sisteme financiare, etj),
  • për të blerë produkte dhe shërbime, ose
  • për të dërguar para tek një palë tjetër.
     

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash mban vendin e 12-të nga Market Cap që është $13,103,630,775. Ajo u krijua në 2017 si një altcoin (në botën e kriptovalutave përdoren gjithashtu termat "spin-off" dhe "fillesë").

Të pakënaqur me madhësinë e vogël të bllokut të nyjeve që po zhvillonte Bitcoin, një grup investitorësh, aktivistë Bitcoin, sipërmarrës, zhvillues dhe minatorë u mblodhën dhe krijuan një kriptovalutë me një madhësi më të madhe blloku që lejon më shumë kapacitet të transaksioneve dhe përmirëson shkallëzimin. Bitcoin Cash (BCH) u lançua.

Përparësitë kryesore të Bitcoin Cash ndaj Bitcoin janë procesi më i shpejtë i transaksionit dhe tarifa më të ulëta, edhe pse këto mund të ndryshojnë në të ardhmen.

Furnizimi fiks i Bitcoin Cash, si dhe i Bitcoin, qëndron në 21 milion monedha. Kjo do të thotë që kur të arrihet ky numër, nuk do të ketë më monedha në furnizim. Deri më tani, furnizimi ka arritur në 89.28% të kapacitetit total. Prandaj, duke pasur këtë në mendje, mbase duhet të keni parasysh të investoni në këtë monedhë kriptomonedhe.
 

Ripple 

Ripple si kompani u themelua në 2012 nga Chris Larsen dhe Jed McCaleb. Ajo krijoi monedhën e saj, XRP, për të qenë një alternativë më efikase si për pasuritë e tjera dixhitale ashtu edhe për platformat ekzistuese të pagesave monetare. XRP është një monedhë me Kapak Tregu prej $41,427,674,888 dhe kështu del në vendin e 6-të.

Teknologjia e platformës ka të bëjë me përshpejtimin e transaksioneve të pagesave dhe përmirësimin e sistemeve financiare. Qëllimi i këtij projekti është të ndërtojë një sistem financiar më gjithëpërfshirës që do të ofrojë shërbime më të mira financiare. Edhe pse XRP është paracaktuar tashmë, ju mund të përdorni çdo monedhë tjetër për të bërë transaksione në platformë.

Për shkak të idesë dhe prevalencës së saj, bankat, institucionet dhe shërbimet financiare kryesore operojnë me ndihmën e Ripple dhe XRP.

Ajo çka është interesante për Ripple është se ajo harxhon më pak energji dhe kështu promovon qëndrueshmëri kundrejt projekteve të tjera të mëdha në këtë treg.
 

Përfundim

Kriptovalutat po bëhen më të fuqishme çdo ditë, dhe për një arsye të mirë.
Në lidhje me preferencat dhe nevojat tuaja, ju mund të zgjidhni të investoni në kriptovaluta të ndryshme dhe në projektet e tyre.

Bitcoin është më i madhi dhe më i popullarizuari dhe me historinë më të gjatë. Përdoret kryesisht për transaksione pagese në të gjithë botën dhe nëpër biznese të shumta.

Ether është një monedhë e platformës Ethereum për zhvillimin e aplikacioneve të decentralizuara dhe blerjet.

Bitcoin Cash është një altcoin i Bitcoin dhe tani për tani ka kapacitet dhe shpejtësi më të madhe se Bitcoin.

Ideja e Ripple është që të bëjë një sistem të jashtëzakonshëm financiar për bankat, institucionet dhe përdoruesit e rregullt në mënyrë që transaksionet midis palëve të bëhen në kohën më të shkurtër të mundshme.


Shënim: Ju lutemi, mbani në mend se të gjithë numrat e treguar në këtë artikull janë të ndryshueshëm dhe merren ditën e shkrimit.


 

Burimet e konsultuara: 

1. Peer-to-Peer Electronic Cash. [cited 16 Jun 2021]. Available: https://bitcoincash.org/
2. Ethereum 101 - CoinDesk. CoinDesk; [cited 16 Jun 2021]. Available: https://www.coindesk.com/learn/ethereum-101/what-is-ethereum
3. What is Ethereum? [cited 16 Jun 2021]. Available: https://ethereum.org/en/what-is-ethereum/
4. Bitcoin - Open source P2P money. [cited 16 Jun 2021]. Available: https://bitcoin.org/en/
5. Cryptocurrency Prices, Charts And Market Capitalizations. [cited 16 Jun 2021]. Available: https://coinmarketcap.com/
6. Wikipedia contributors. Bitcoin Cash. In: Wikipedia, The Free Encyclopedia [Internet]. 1 Jun 2021 [cited 16 Jun 2021]. Available: https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Bitcoin_Cash&oldid=1026321783
7. Frankenfield J. Bitcoin Cash. 19 May 2021 [cited 16 Jun 2021]. Available: https://www.investopedia.com/terms/b/bitcoin-cash.asp
8. Frankenfield J. Ripple. 4 Jun 2021 [cited 16 Jun 2021]. Available: https://www.investopedia.com/terms/r/ripple-cryptocurrency.asp

LimitPrime © 2022

Nisni të investoni dhe
fitoni që sot! 

Categories

A ju duhet ndihmë e personalizuar?

LEXONI ARTIKUJ TË TJERË INTERESANT

Monedha elektronike VS. Kriptovaluta

Monedha elektronike është para e paprekshme që ekziston në llogarinë tuaj bankare dhe mund të përdoret për pagesa të ndryshme. Në thelb...

Lexo Më Shumë
Si të tregtoni kriptovalutat?

Kriptovalutat po fitojnë gjithnjë e më shumë terren dhe nuk ka gjasa të ndalen së shpejti. Shumë kompani po i shtojnë ato si mënyra pag...

Lexo Më Shumë
Si të tregtoni CFD-të?

"Kontrata për Diferencën" (CFD) përfaqëson një instrument të veçantë financiar që rrjedh nga një aset, i cili i jep tregtarit një mundë...

Lexo Më Shumë