Monedha elektronike VS. Kriptovaluta

Monedha elektronike VS. Kriptovaluta


Monedha elektronike është para e paprekshme që ekziston në llogarinë tuaj bankare dhe mund të përdoret për pagesa të ndryshme. Në thelb, është një alternativë elektronike ndaj parave të gatshme. Kriptovaluta është një monedhë dixhitale e decentralizuar dhe ofron më shumë mundësi sesa monedha elektronike, përfshirë ato që ka paraja elektronike. Ju mund të pyesni veten pse do t'ju duhet një mënyrë shtesë për të blerë diçka kur jeni mjaft të kënaqur me pagimin me kartën tuaj. Për më tepër, ju mund të ngatërroni monedhën elektronike me kriptovalutën pasi ato janë të dyja monedha. Sidoqoftë, ka disa ndryshime të mëdha midis këtyre dy metodave që do të shikojmë në këtë artikull.

Qëllimi

Monedha Elektronike

Ideja prapa krijimit të monedhës elektronike është të bëjë të mundur që njerëzit në të gjithë botën të blejnë produkte dhe shërbime në internet, si dhe lehtësinë e mos bartjes së shumave të mëdha të parave të gatshme.

Epoka e dixhitalizimit solli blerje në internet, të cilat, natyrisht, duhet të përfshijnë një lloj pagese. Sidoqoftë, për shkak se ky proces është në internet dhe pra ndryshon nga blerja në dyqan, procesi i pagesës gjithashtu duhet të jetë i ndryshëm. Kjo është kur sistemi bankar erdhi në ndihmë dhe krijoi diçka që ne e quajmë monedhë elektronike, para elektronike ose para elektronike.

Kriptovaluta

Kriza financiare botërore e vitit 2008 u shkaktua kryesisht nga menaxhimi i dobët i bankave, dhe individët që ishin kundër sistemit bankar e rregullimit të parave të lëshuara nga bankat qendrore, dolën me një ide për të krijuar një kriptovalutë.

Kriptovaluta është një monedhë dixhitale që bazohet në teknologjinë e kriptos. Në mënyrë që të mbrojë informacionin, teknologjia e kriptos përdor kriptografi, e cila nuk mund të falsifikohet, sepse vetëm ata që kanë një çelës sigurie mund të hyjnë në sistem. Plus, çdo kriptomonedhë kryesore ka një projekt pas tij, për rëndësinë e të cilit, ne do të diskutojmë më në detaje më poshtë.

Struktura

Paraja elektronike nuk ndryshon nga monedha fizike (fiat) në kuptimin e qëllimit ose strukturës së saj. Nëse duam të blejmë diçka në internet duke përdorur paratë tona elektronike, duhet të kemi një kartë krediti/debiti ose krediti të vlefshme të lëshuar nga një bankë. Kurdoherë që përdorim informacionin e kartave tona, banka jonë merr të dhëna në lidhje me procesin tonë të blerjes. Kjo do të thotë që në këtë transaksion janë tre palë të përfshira: ne, banka dhe dyqani / vendi në internet. Paraja elektronike drejtohet nga një autoritet i centralizuar dhe kontrollohet plotësisht nga organet qeveritare. Nga ana tjetër, kriptovaluta nuk drejtohet nga një autoritet i centralizuar, por më tepër një kriptokomunitet i madh. Kështu struktura e saj është e decentralizuar.

Kriptimi

Kriptimi është ai që bën një ndryshim të rëndësishëm për secilin prej nesh kur bëhet fjalë për sigurinë e kuletave tona dixhitale. Megjithëse sistemet bankare në botë janë shumë të sigurta, ato përfundimisht mund të vihen në shënjestër të sulmeve kibernetike. Kriptovalutat janë monedha të bazuara në blockchain që mbështeten në metodat kriptografike, ku të dhënat janë ruajtur dhe transferuar në mënyrë të sigurt, pa asnjë mundësi për t'u hackuar.

Transparenca

Një nga karakteristikat më të rëndësishme të kriptomonedhës është transparenca. Për shkak të teknologjisë blockchain, dy palët e një transaksioni janë në gjendje të shohin jo vetëm transaksionin aktual midis tyre, por edhe historinë e transaksioneve të tyre të zakonshme në të kaluarën. Sidoqoftë, të gjitha informacionet dhe bisedat e tjera private të përdoruesve janë siguruar me kujdes dhe janë në dispozicion vetëm për ata. Transferet e parave elektronike nuk ju ofrojnë shumë informacion. Përveç datës, orës, bankës dhe shumës së parave, nuk ka të dhëna të tjera që mund të kontrolloni.

Transaksionet

Bankat, si subjekte ekonomike, kërkojnë fitime duke tarifuar shërbimet e tyre. Kurdoherë që bëni një transaksion në Internet duke përdorur para elektronike, ju gjithashtu po paguani një tarifë në bankën tuaj. Kur jeni duke paguar me kriptovalutë po i paguani direkt një shitësi dhe tarifat e transaksionit janë më të ulëta.

Furnizimi me para

Kur paratë lëshohen nga bankat qendrore do të thotë se ata vendosin se sa para do të emetohen dhe kur. Nëse bankat qendrore nuk e vlerësojnë siç duhet situatën aktuale ekonomike dhe vendosin të shtypin para më tepër, ato mund të shkaktojnë një rritje të normës së inflacionit. Kjo paqëndrueshmëri në tregun e parave nuk është e mirëpritur dhe zakonisht shkakton kriza të mëdha. Me kriptovalutë, ky skenar nuk është i mundur sepse nuk ka asnjë autoritet të vetëm që mund të përcaktojë sasinë e kësaj monedhe në qarkullim. Kriptovaluta kontrollohet nga një komunitet kripto, i cili numëron mbi njëqind milion përdorues.

Projektet

Jo vetëm që kriptovalutat shërbejnë si mënyrë e transferimit të parave, por shumë prej kompanive kanë kriptot e tyre. Ata kanë projekte të mëdha pas tyre që lehtësojnë biznesin për personat juridikë dhe individë ose madje e çojnë atë në nivelin tjetër. Për shembull, kompania Polkadot synon të mundësojë një ueb plotësisht pa autoritet, ku vetëm përdoruesit do të kenë kontroll. Kjo është e mundur duke përdorur teknologjine blockchain, ku transaksionet dhe informacionet bëhen në lidhje me Polkadot. 

Natyra e parave elektronike nuk ju lejon të punoni në ndonjë projekt që mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në komunitet.

Legalizimi

Paraja elektronike, ashtu si paraja fiat, është e legalizuar në çdo vend, por kjo nuk vlen për monedhën e kriptuar. Kriptovalutat janë ende në proces legalizimi në shumë vende. Deri më tani, Bitcoin është më e pranuara. Në përgjithësi, problemi është se kriptovalutat janë relativisht të reja në tregun financiar dhe shumë vende ende po shikojnë se si t'i rregullojnë ato. Për shembull, Kina dikur ishte një shtëpi për kriptominatorët. Sidoqoftë, kohët e fundit ata mbyllën 90% të industrive të minierave kripto për shkak të fuqisë së madhe të energjisë që përdoret për këtë veprim.

Përfundim

Monedha elektronike është një vlerë e ruajtur për të blerë mallra në mënyrë elektronike duke përdorur kartat tuaja bankare në internet, terminalet e shitjes ose midis pajisjesh. Kontrollohet dhe monitorohet nga autoritetet qendrore, të cilët kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në ofertën e parave. Kur bëni një transaksion me e-para, ju paguani një tarifë transaksioni, plus që nuk keni të dhëna të plota të historisë me palën e dytë që jeni në procesin e blerjes / shitjes. Për shkak se është nën kontrollin e bankave qendrore në të gjithë botën, paraja elektronike legalizohet. Sidoqoftë, sistemi nuk është 100% i sigurt dhe mund të sulmohet nga hakerat.

Kriptovaluta është një sistem kompleks i decentralizuar peer-to-peer që bazohet në teknologjinë blockchain. Ajo përdoret si një mënyrë pagese vetëm midis dy palëve (klient dhe një shitës) dhe kështu është më e lehtë për t'u përdorur dhe menaxhuar, plus që ka një tarifë transaksioni shumë më të ulët. Për përvojën tuaj më të mirë, kur paguani me kripto, ju jeni në gjendje të shihni çdo transaksion që keni bërë ndonjëherë.

Për të operuar me kriptovalutë, nuk keni nevojë për miratimin e ndonjë banke. Për shkak se bankat janë të përjashtuara, ato nuk mund të kontrollojnë ofertën e parave dhe të shkaktojnë krizë dhe rritje të inflacionit. Një ndryshim tjetër nga paraja elektronike është se kriptovalutat janë të decentralizuara dhe nuk mund të kontrollohen kurrë nga asnjë autoritet qeveritar. Sidoqoftë, për shkak të kësaj ato ende nuk janë pranuar në të gjitha vendet.

Përveç kësaj, kriptovalutat nuk përdoren vetëm për pagesa, por ka projekte të shkëlqyera dhe interesante pas tyre.
Burimet e konsultuara:
 
1. Difference Between Cryptocurrency and Digital Currency, Polygant, [cited 31 December 2019]. Available: https://polygant.net/blog/difference-between-cryptocurrency-and-digital-currency/
2. Digital currency v/s cryptocurrency: Brief overview for beginners, Analytics Insight, [cited 30 May 2020]. Available: https://www.analyticsinsight.net/digital-currency-v-s-cryptocurrency-brief-overview-for-beginners/ 
3. What is digital currency? Forbes, [cited 1 April 2021]. Available: https://www.forbes.com/advisor/investing/digital-currency 
4. What is e-money - definition, processes, challenges, Trimplement, [cited 29 April 2021]. Available: https://trimplement.com/blog/2020/10/emoney-definition/
5. Cryptocurrency, Investopedia, [cited 25 May 2021]. Available: https://www.investopedia.com/terms/c/cryptocurrency.asp 
6. Countries where Bitcoin is legal and illegal, Investopedia, [cited 12 June 2021]. Available: https://www.investopedia.com/articles/forex/041515/countries-where-bitcoin-legal-illegal.asp
7. Top 5 crypto projects to look out for, Medium, [cited 11 June 2021]. Available: https://medium.com/cryptalkers/top-5-crypto-projects-to-look-out-for-90e45550b7ad
8. The 10 most important cryptocurrencies other than Bitcoin, Investopedia, [cited 1 June 2021]. Available: https://www.investopedia.com/tech/most-important-cryptocurrencies-other-than-bitcoin
9. About Polkadot, Polkadot, [cited 2021]. Available: https://polkadot.network/about/ 
 

LimitPrime © 2024

Nisni të investoni dhe
fitoni që sot! 

Categories

A ju duhet ndihmë e personalizuar?

LEXONI ARTIKUJ TË TJERË INTERESANT

Me cilat kriptovaluta duhet të tregtoj?

Ka mbi 5,000 kriptovaluta ekzistuese në botë sot, të gjitha me projektet dhe qëllimet e tyre. Nëse krijimi i kriptos vazhdon me këtë ri...

Lexo Më Shumë
Si të tregtoni kriptovalutat?

Kriptovalutat po fitojnë gjithnjë e më shumë terren dhe nuk ka gjasa të ndalen së shpejti. Shumë kompani po i shtojnë ato si mënyra pag...

Lexo Më Shumë
Si të tregtoni CFD-të?

"Kontrata për Diferencën" (CFD) përfaqëson një instrument të veçantë financiar që rrjedh nga një aset, i cili i jep tregtarit një mundë...

Lexo Më Shumë
Dërgo mesazh nëpërmjet WhatsApp!