Si të tregtoni kriptovalutat?

Si të tregtoni kriptovalutat?
Kriptovalutat po fitojnë gjithnjë e më shumë terren dhe nuk ka gjasa të ndalen së shpejti. Shumë kompani po i shtojnë ato si mënyra pagese dhe po zhvillojnë kriptovalutat e tyre, gjë që rrit popullaritetin e të dy kompanive dhe industrisë së kriptos.

Në këtë artikull do të shqyrtojmë se cilat janë kriptovalutat, si funksionojnë ato dhe si mund të përfitoni duke tregtuar me to.
 

Çfarë janë kriptovalutat?

Një kriptovalutë është një monedhë dixhitale që bazohet në teknologjinë e bllokimit dhe të siguruar nga kriptografia. Blockchain është në thelb një libër i decentralizuar, i shpërndarë që regjistron informacion në lidhje me pasuritë dixhitale dhe transaksionet dhe i ruan ato në blloqe dixhitale. Një kopje e plotë e këtij libri është i pranishëm në të gjitha pajisjet e lidhura në rrjet, kështu që nuk ka asnjë pikë të vetme dështimi që mund të çojë në kolaps, një problem i zakonshëm në sistemet e centralizuara.

Këto karakteristika janë përparësia më e madhe e kriptovalutave sepse i bëjnë ato shumë të vështira për t'u falsifikuar ose shpenzuar dy herë. Ajo gjithashtu i bën ata rezistent ndaj çdo manipulimi apo ndërhyrje të qeverisë, e cila është një nga arsyet kryesore të popullaritetit të tyre për shkak të një mosbesimi në rritje në sistemin aktual financiar.
 

Si krijohen monedhat e reja?

Një mënyrë për të prodhuar ose "minuar" këto blloqe dixhitale dhe për të arritur konsensusin se cilat transaksione janë reale dhe cilat nuk janë duke përdorur energjinë elektrike dhe fuqinë e përpunimit të kompjuterit. Ky algoritëm konsensusi quhet "prova e punës" dhe minatorët marrin monedha të prodhuara rishtaz si një shpërblim për minierat.

Sidoqoftë, prova e punës është kritikuar rëndë për konsumin e saj të energjisë dhe paaftësinë për të ndëshkuar minatorët që përpiqen të shtyjnë blloqe mashtruese në rrjet.

Kjo situatë ka çuar në zhvillimin e të ashtuquajturit algoritëm të konsensusit "prova e kunjit". Në vend që të bëni një investim në pajisje të shtrenjta dhe energji elektrike, prova e pjesëmarrësve të aksioneve të bëjë një investim në vetë token-in. Ata lënë mënjanë një shumë të caktuar si kolateral dhe bazuar në sasinë e kolateralit që ata i kushtojnë, rrjeti zgjedh rastësisht dikë për të ndërtuar bllokun tjetër.

Nëse ndërtuesi i bllokut krijon një bllok të drejtë, të vlefshëm, atëherë ata do të marrin një shpërblim të token-ave të sapo prerë. Nëse ndërtuesi i bllokut është i pandershëm, ata do të humbasin kolateralin, duke kufizuar aftësinë e tyre për të marrë pjesë në raundet e ardhshme të provës së kunjit.

Të dy metodat për krijimin e monedhave të reja përdoren gjerësisht dhe edhe pse shumë projekte kripto po kalojnë në prova të aksioneve, prova e punës përdoret akoma nga shumë projekte të tilla si bitcoin. Ndërsa këto janë algoritme parësore të konsensusit, të reja po propozohen dhe testohen gjatë gjithë kohës kështu që në të ardhmen ndoshta do të shohim zgjidhje të reja për problemet ekzistuese.Por këto nuk janë metodat e vetme për të marrë kriptovaluta ose për të fituar para në këtë treg.
 

Tregtimi i CFD me kriptovaluta

Përveç minierave, një mënyrë tjetër për të marrë kriptovaluta është blerja e tyre përmes një shkëmbimi kripto valutash ose rrjetit peer to peer.

Ndërsa tregtarët patjetër që mund të bëjnë një fitim duke blerë kripto kur çmimi ulet dhe duke i mbajtur derisa të rritet përfundimisht, mund të duhet shumë kohë derisa të ndodhë kjo. Opsionet e tyre të tregtimit janë gjithashtu shumë të kufizuara, sepse ata nuk mund të shkurtojnë ose të tregtojnë me levë kur bëhet fjalë për tregtinë e rregullt të kriptos. Për të mos përmendur çështjet e mundshme të sigurisë përreth shkëmbimeve kripto dhe kuletave, ku mund të humbni gjithçka brenda natës nëse hackohen.

Këtu hyn tregtia e CFD me kriptovaluta. Kjo i lejon tregtarët të bëjnë para duke parashikuar nëse çmimi i një monedhe kripto do të rritet ose ulet dhe i lejon ata të përdorin levat financiare për të rritur ndjeshëm fitimet e tyre. Çështjet e sigurisë zbuten gjithashtu sepse paratë janë të sigurta me shtëpinë e brokerimit dhe asnjë kriptë nuk mbahet në një shkëmbim ose një portofol kështu që nuk ka asnjë shans që të hakohet.
 

Konkluzion

Kriptovalutat janë një mjet i ri emocionues investimi paqëndrueshmëria e të cilit mund të jetë një mundësi e shkëlqyer për të bërë një fitim. Sidoqoftë, kjo paqëndrueshmëri do të thotë gjithashtu që rreziqet janë më të larta, kështu që duhet të keni kujdes se në çfarë investoni dhe të kombinoni analizat themelore dhe ato teknike në mënyrë që të parashikoni drejt lëvizjet e tregut.

Ka shumë mënyra për të investuar në këtë treg, por një nga ato më të zhdërvjellëta është tregtia e kriptomonedhave CFD sepse ju lejon të fitoni pavarësisht nëse tregu po rritet ose ulet, për aq kohë sa mundeni.

 

Burimet e konsultuara:

1. Febrero P. What is cryptocurrency CFD trading? - Coin Rivet. 20 Mar 2019 [cited 16 Jun 2021]. Available: https://coinrivet.com/guides/what-is-cryptocurrency-trading/what-is-cryptocurrency-cfd-trading/
2. McNamara R. How to Trade Cryptocurrency. 18 Feb 2021 [cited 16 Jun 2021]. Available: https://www.benzinga.com/money/how-to-trade-cryptocurrency/
3. Ashford K. What Is Cryptocurrency? Forbes Magazine. 2020 [cited 16 Jun 2021]. Available: https://www.forbes.com/advisor/investing/what-is-cryptocurrency/
4. Frankenfield J. Cryptocurrency. 25 May 2021 [cited 16 Jun 2021]. Available: https://www.investopedia.com/terms/c/cryptocurrency.asp

 

LimitPrime © 2022

Nisni të investoni dhe
fitoni që sot! 

Categories

A ju duhet ndihmë e personalizuar?

LEXONI ARTIKUJ TË TJERË INTERESANT

Monedha elektronike VS. Kriptovaluta

Monedha elektronike është para e paprekshme që ekziston në llogarinë tuaj bankare dhe mund të përdoret për pagesa të ndryshme. Në thelb...

Lexo Më Shumë
Me cilat kriptovaluta duhet të tregtoj?

Ka mbi 5,000 kriptovaluta ekzistuese në botë sot, të gjitha me projektet dhe qëllimet e tyre. Nëse krijimi i kriptos vazhdon me këtë ri...

Lexo Më Shumë
Si të tregtoni CFD-të?

"Kontrata për Diferencën" (CFD) përfaqëson një instrument të veçantë financiar që rrjedh nga një aset, i cili i jep tregtarit një mundë...

Lexo Më Shumë