Çfarë është spread?

Çfarë është spread?

Një spread mund të ketë disa kuptime në financë. Sidoqoftë, të gjitha i referohen ndryshimit midis dy çmimeve, normave ose rendimenteve.

Koncepti është i lehtë për tu kuptuar dhe do t'ju ndihmojë të llogarisni kostot tuaja të tregtimit.

Çfarë është spread?

Herën e parë kur hapni platformën tuaj të tregtimit, një nga gjërat që do të vini re janë dy çmime që i referohen një produkti.

Njëri çmim quhet çmimi i shitjes dhe tjetri quhet çmimi i blerjes. Në terma tregtarë, ato quhen çmimi i ofertës (shitjes) dhe çmimi i kërkuar (blerjes).Spread llogaritet automatikisht sapo të hapni një pozicion dhe për të kuptuar më mirë, platforma do ta paraqesë atë në tabelë.

Një ndryshim midis kursit të këmbimit me të cilin brokeri blen monedhën dhe kursit me të cilin ata shesin monedhën quhet spread. Me fjalë të tjera, spread është ndryshimi midis çmimit të shitjes dhe çmimit të blerjes.

Si e llogarisim spread-in?

Për të llogaritur spread-in ne përdorim pips dhe madhësinë e lotit.

Pra, le të themi se doni të tregtoni çiftin e monedhës GBPUSD. Në platformën që përdorni, mund të shihni ofertën dhe çmimin e kërkuar për këtë çift monedhe. Në kohën e shkrimit të këtij artikulli, ky ishte çmimi i ofertës / kërkesës: GBP / USD = 1.31310 / 1.31342.

Në përgjithësi, pip është numri dhjetor i 4-të ose i 5-të i një çmimi të veçantë. Në këtë shembull, një pip është vendi i 5-të dhjetor.
Kjo është e vërtetë për të gjitha çiftet e valutave, përveç atyre që përfshijnë Jenin japonez, ku pip është vendi i dytë dhjetor.

Kur tregtarët vëzhgojnë ndryshimet e çmimeve, në fakt ata ndjekin lëvizjet në pips.

Hapi tjetër është zbritja. Për shkak se çmimi i blerjes është gjithmonë më i lartë se çmimi i shitjes, llogaritja jonë do të duket kështu: 1.31342 - 1.31310 = 0.00032. Prandaj, vlera jonë e pipit është 0.00032.

Për të marrë vlerën e spread, ne shumëfishojmë vlerën e pipit me madhësinë e lotit.

Nëse kemi hapur një pozicion me një lot standard (100,000 njësi të një çifti monedhe), kostoja jonë e spread-it do të jetë: 0.00032 x 100,000 = 32 $.

Në përgjithësi, diferenca midis dy çmimeve është një deri në pesë pips. Sidoqoftë, në varësi të kushteve të tregut, mund të ndryshojë shumë.

A duhet të zgjidhni spread-in fiks apo atë variabël?

Ekzistojnë dy lloje të spreads - fikse dhe të ndryshueshme. Ato ndryshojnë në shumë mënyra dhe secili ka avantazhet dhe disavantazhet e tij, në varësi të stilit tuaj të tregtise.

Spread-i variabël

Një spread variabel, siç sugjeron emri i tij, ndryshon gjatë gjithë kohës. Spread-i fiks caktohet nga brokeri ndërkohë që spread-i i ndryshueshëm varet shumë nga ndryshimet e tregut. Në këtë rast, brokerët mbledhin çmimet nga ofruesit e likuiditetit dhe u kalojnë këto çmime tregtarëve, me ndryshime të vogla.

Meqenëse brokeri nuk mund të ndikojë në ngjarjet e jashtme dhe ekonominë në të gjithë botën, kostoja variabile e spread-it në parim krijohet duke u bazuar në likuiditetin e tregut.

Cilat janë Pro-të dhe Kundra-t e Spread-it të ndryshueshëm?

Pro:

  • Spread-i normalisht është më i vogël se ai fiks.

  • Çmimi transparent.

  • Meqenëse spread-et ndryshojnë gjatë gjithë kohës, tregtarët mund të shohin çmimet e sakta në momentin e vendosjes së një tregtie pa ndonjë informacion shtesë të nevojshëm si "mesazhi i kërkesës".

Kundra:

  • Nuk është i përshtatshëm për të gjitha llojet e tregtisë. Scalpers, për shembull, nuk do të përfitonin nga spread-et e ndryshueshme, sepse me spread-in e gjerë çdo fitim i mundshëm mund të kthehet shumë shpejtë në humbje .

Spread-i fiks

Kur brokeret vendosin një spread fiks do të thotë se ata veprojnë si një palë tjetër në tregtinë e klientëve të tyre. Ky lloj spread kërkon që brokerët të blejnë pozicione të mëdha nga ofruesit e tyre të likuiditetit. Prandaj, ata mund t'i ofrojnë këto pozicione për tregtarët në madhësi më të vogla.

Cilat janë Pro-të dhe Kundra-t e Spread-it fiks?

Pro:

  • Është e lehtë për të llogaritur kostot e transaksionit. Meqenëse tregtarët e dinë që kostoja e spread-it nuk do të ndryshojë, ata mund të llogarisin lehtësisht kostot e transaksionit.

Kundra:

  • Spread-i normalisht është më i lartë se spread-i i ndryshueshëm sepse tregtarët duhet të paguajnë Prime në çdo kohë.
  • Kërkesa. Edhe pse jeni duke tregtuar me një spread të caktuar, tregu ndryshon dhe një broker duhet të rregullojë kostot e tij në përputhje me rrethanat. Meqenëse këto ndryshime ndodhin shpesh, nuk ka kohë të mjaftueshme që brokerët ta përfshijnë atë në koston e spread-it. Kështu, ka një "porosi të përafërt" që tregtarët marrin para se të vendosin një pozicion. Një "porosi e rivlerësuar" u tregon tregtarëve çmime të reja tregtare dhe ata mund të vendosin nëse duan të bëjnë një porosi me çmime të reja apo jo.

Faktorët që ndikojnë në madhësinë e spread-it

Qoftë i ndryshueshëm apo fiks, spread-i mund të ndryshojë. Ngjarjet kryesore të tregut dhe situata të ndryshme ekonomike dhe gjeopolitike ndikojnë në vlerat e monedhave dhe aksioneve. Ajo që ndodh është që çmimi i ofertës / kërkesës të ndryshojë, prandaj spread-i rritet ose ulet.

Gjatë lëshimit të të dhënave ekonomike dhe në periudhat kur likuiditeti i tregut zvogëlohet, spread-i rritet. Për shembull, nëse shkalla e papunësisë për vendet që përdorin euron si një monedhë zyrtare, është shumë më e lartë se sa parashikohet, euro do të humbte vlerën ndaj shumicës së monedhave të tjera.

Koha është një faktor tjetër i rëndësishëm. Tregtarët duhet të kenë kujdes për kohën kur hapin një tregti. Kur tregtoni në tregun valutor, duhet të dini kohën më të mirë të ditës për të hapur një pozicion. Për shembull, nëse doni të tregtoni në EUR dhe keni rezervuar tregtinë tuaj gjatë sesionit të tregtisë në Azi, spread-i do të jetë më i madh sesa nëse e keni rezervuar atë gjatë sesionit të tregtisë Evropiane. Duke patur këtë parasysh, duhet të tregtoni një palë valutore vetëm në kohën kur shumica e tregtarëve po e tregtojnë atë.
 

Konkluzion

Spread-i  është diferenca midis dy çmimeve - ofertës dhe çmimit të kërkuar.

Një broker mund të përcaktojë një spread fiks ose një variabël. Të dyja këto kanë avantazhet dhe disavantazhet e tyre duke i bërë të përshtatshme për lloje të ndryshme të tregtarëve.

Ekzistojnë shumë faktorë të jashtëm që ndikojnë në treg, rrjedhimisht edhe në vlerat e spread-it.

Është e rëndësishme që investitorët të kuptojnë spread-in, kur dhe si ndryshon në mënyrë që ata të mund të planifikojnë strategjinë e tyre tregtare në përputhje me rrethanat. 

Burimet e konsultuara:

1. What is a Spread in Forex Trading? https://www.babypips.com/learn/forex/what-is-a-spread-in-forex-trading (2019)
2. Gallant, C. How is spread calculated in the forex market? https://www.investopedia.com/ask/answers/06/forexpercentagespread.asp (2020)
3. What is spread in forex. https://www.cmcmarkets.com/en/learn-forex/spread-in-forex (2021)
4. Russell, J. What is a forex spread? https://www.thebalance.com/what-is-a-forex-spread-1344973
5. Spread definition. https://www.ig.com/en/glossary-trading-terms/spread-definition

 

LimitPrime © 2022

Nisni të investoni dhe
fitoni që sot! 

Categories

A ju duhet ndihmë e personalizuar?

LEXONI ARTIKUJ TË TJERË INTERESANT

Monedha elektronike VS. Kriptovaluta

Monedha elektronike është para e paprekshme që ekziston në llogarinë tuaj bankare dhe mund të përdoret për pagesa të ndryshme. Në thelb...

Lexo Më Shumë
Me cilat kriptovaluta duhet të tregtoj?

Ka mbi 5,000 kriptovaluta ekzistuese në botë sot, të gjitha me projektet dhe qëllimet e tyre. Nëse krijimi i kriptos vazhdon me këtë ri...

Lexo Më Shumë
Si të tregtoni kriptovalutat?

Kriptovalutat po fitojnë gjithnjë e më shumë terren dhe nuk ka gjasa të ndalen së shpejti. Shumë kompani po i shtojnë ato si mënyra pag...

Lexo Më Shumë