Cilat janë nivelet e Mbështetjes dhe Rezistencës?

Cilat janë nivelet e Mbështetjes dhe Rezistencës?

Nivelet e mbështetjes dhe rezistencës janë ndër aspektet më të rëndësishme të analizës teknike. Të gjitha metodat dhe faktorët e tjerë të analizës teknike mbështeten në informacionin në lidhje me nivelet e mbështetjes dhe rezistencës.
Ndërsa këto nivele mund të jenë shumë të rëndësishme në përcaktimin e lëvizjes së ardhshme të çmimit të një aseti, është e rëndësishme të kuptoni se cilat janë ato dhe pse mund të jenë kaq të dobishme.

Çfarë është mbështetja?

Mbështetja është niveli më i ulët në të cilin çmimi i një aseti zbret nën presionin e shitjes. Ai përfaqëson çmimin me të cilin shumica e tregtarëve mendojnë se aseti është nënvlerësuar kështu që ata fillojnë të blejnë atë përsëri sepse mendojnë se më vonë mund ta shesin për një çmim më të lartë.
Kjo valë e re e blerjeve bën që çmimi i asetit të rritet. Sapo të identifikohet niveli i mbështetjes, ai mund të përdoret si një pikë e mirë hyrëse për hapjen e një pozicioni në atë aset. Shpesh ai vendim do të rezultojë i saktë dhe mund t'ju sjellë fitime të vogla të menjëhershme.
Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani në mend se çmimi ndonjëherë mund të bjerë përtej mbështetjes së mëparshme dhe atëherë kemi një nivel të ri nën të, i cili do të shërbejë si mbështetje

Çfarë është rezistenca?

E kundërta e mbështetjes, rezistenca ndodh kur çmimi i aktivit është nën presion të tepërt të blerjes dhe bëhet mbivlerësim i çmimit. Ky është niveli në të cilin shumica e tregtarëve vendosin të shesin aktivin dhe të marrin fitim sepse ata mendojnë se çmimi aktual është jorealist. Tregtarët mendojnë se çmimi do të bjerë së shpejti dhe ata nuk duan të jenë ata që mbeten pas kur ulet duke zvogëluar fitimet e tyre.
Ashtu si nivelet e mbështetjes, nivelet e rezistencës mund të kapërcehen nëse çmimi shkon mbi nivelet aktuale të rezistencës

Si përcaktohen nivelet e mbështetjes dhe rezistencës?

Është thelbësore të kuptohet se nivelet e mbështetjes dhe rezistencës janë vlerësime dhe jo domosdoshmërisht çmime të sakta. Është shumë më mirë të përqendrohesh në zonat e vlerësuara të çmimeve sesa në një numër specifik të çmimeve. Kjo lejon më shumë fleksibilitet dhe ka më pak të ngjarë që të humbni përfitimet e mundshme nëse nuk përqendroheni në nivelin e saktë të çmimeve.
Ashtu si shumë faktorë të tjerë teknikë, mbështetja dhe rezistenca janë më shumë psikologjike sesa nxiten nga disa ngjarje konkrete të tregut.
Çmimi ndalet në rënie nëse njerëzit mendojnë se ka rënë mjaftueshëm dhe se do të rritet, çmimi ndalet në rritje nëse njerëzit mendojnë se ajo ka përfunduar lëvizjen e saj lart dhe do të ulet që tani e tutje

 

Ka disa mënyra për të parashikuar mbështetjen dhe nivelet e rezistencës dhe disa nga ato më të zakonshmet janë linjat e trendit, lëvizja e mesatareve dhe numrat e rrumbullakosur

Linjat e trendit

Linjat e trendit janë të nevojshme për parashikimin e niveleve të mbështetjes dhe rezistencës, sepse çmimi i një aktivi zakonisht ecën lart ose poshtë.
Trendi mund të jetë ngjitës, zbritës ose anash (gjë që shpesh nuk zgjat shumë).
Kur tregu është në një trend në rritje, nivelet e rezistencës fillojnë të formohen ndërsa veprimi i blerjes ngadalësohet dhe fillon të lëvizë përsëri drejt vijës së trendit. Kjo ndodh sepse tregtarët fillojnë të marrin fitim ose sepse fillojn[ të piblikohen lajme që shkaktojnë presion të shitjes afatshkurtër. Si rezultat i kësaj, çmimi bie pak dhe ne kemi arritur një nivel rezistence

 

 

Meqenëse tregu është akoma në trend në rritje, kjo do të thotë që çmimi ndoshta do të fillojë të kërcej përsëri pasi të bjerë pak pasi tregtarët ende besojnë se aseti është një investim i mirë, thjesht jo me çmimin ku pamë të ndodhte rezistenca.
Nëse tregu është në një prirje rënëse, tregtarët mund të shohin një seri majash çmimesh në rënie të cilat formojnë një prirje në rënie. Ndërsa çmimi i afrohet linjës së trendit, tregtarët presin që aktivi të kalojë nën presionin e shitjes. Kur të ndodhë, është një sinjal se është një kohë e mirë për të shkurtuar aktivin pasi ajo ka arritur nivelin e rezistencës dhe tani do të fillojë të bjerë

 

Mesataret lëvizëse

Një mesatare lëvizëse mund të përfaqësohet me një linjë që zbut të dhënat e mëparshme të çmimeve dhe në këtë mënyrë të lejojë tregtinë të zbulojë mbështetjen e ardhshme dhe nivelet e rezistencës. Çmimi i një aseti gjen mbështetjen mesatare në lëvizje gjatë trendeve në rritje ndërsa gjatë trendeve në rënie gjen rezistencën mesatare në lëvizje.

 

Mesataret lëvizëse mund të përdoren për të parashikuar lëvizjet drejt përmbysjes kur çmimi shkon mbi një mesatare lëvizëse ose për pozicionet dalëse kur çmimi bie nën mesataren lëvizëse. Mesatarja lëvizëse zakonisht krijon nivele automatike të mbështetjes dhe rezistencës që e bën atë shumë të dobishëm në parashikimin e lëvizjeve të ardhshme të çmimeve.

Tregtarët zakonisht provojnë periudha të ndryshme kohore kur përdorin mesataren në lëvizje për të gjetur atë më të përshtatshmen për nevojat e tyre.

Numrat e rrumbullakosu

Ndërsa në një pamje të parë mund të duket shumë e thjeshtë, nivelet e rrumbullakëta të çmimeve mund të jenë një metodë e mirë e parashikimit të mbështetjes dhe rezistencës. Arsyeja prapa është se shumica e tregtarëve të papërvojë kanë tendencë të kenë nivele psikologjike në të cilat vendosin pozicionet e tyre të blerjes dhe shitjes dhe ata zakonisht i vendosin ato në numra të rrumbullakët si 10,000, 15,000 etj.
Po kështu, shumica e porosive të ndaluara të vendosura nga investitorët me pakicë dhe bankat e investimeve vendosen në nivele të rrumbullakëta të çmimeve. Meqenëse shumë prej atyre porosive vendosen në të njëjtin nivel, numrat e rrumbullakët mund të jenë një mënyrë e shkëlqyeshme për të parashikuar nivelet në të cilat çmimi do të përmbushë mbështetjen ose rezistencën.

 

Konkluzion

Mbështetja dhe rezistenca janë disa nga konceptet që përdoren më shumë në analizat teknike. Nivelet e mbështetjes dhe rezistencës mund të mendohen si dyshemeja dhe tavani i çmimeve që mund të presim.
Parashikimi i niveleve të mbështetjes dhe rezistencës në të ardhmen mund të përmirësojë shumë kthimet tuaja afatshkurtra të tregtisë. Blerja e një aseti kur është afër nivelit të mbështetjes dhe shitja e tij kur është afër nivelit të rezistencës mund të japë përfitime të konsiderueshme, veçanërisht pasi është një strategji shumë e thjeshtë për tu zbatuar. 

Burimet e konsultuara:

1. Mitchell, C. How to trade based on support and resistance levels. https://www.thebalance.com/how-to-trade-based-on-support-and-resistance-levels-4043477
2. Murphy, C. Support and Resistance Basics. https://www.investopedia.com/trading/support-and-resistance-basics/ (2021)
3. Elementary - school of pipsology - BabyPips.Com. https://www.babypips.com/learn/forex/elementary
 

LimitPrime © 2024

Nisni të investoni dhe
fitoni që sot! 

Categories

A ju duhet ndihmë e personalizuar?

LEXONI ARTIKUJ TË TJERË INTERESANT

Strategjitë e tregtisë ditore (Pjesa 2)

Më herët kemi shpjeguar dy nga strategjitë më popullore të tregtimit që ju rekomandojmë. Këtu, ne do të vazhdojmë dhe do të shkruajmë p...

Lexo Më Shumë
Strategjitë ditore të tregtisë (Pjesa 1)

Pasi keni kuptuar që stili juaj i tregtimit është "Tregtimi ditor", tani mund të mendoni për një strategji rreth tij dhe si ta bëni atë...

Lexo Më Shumë
Analiza themelore vs analizës teknike

Analiza themelore dhe teknike janë dy nga format më të zakonshme të analizës kur bëhet fjalë për tregtimin. Edhe pse do të takoni inves...

Lexo Më Shumë
Dërgo mesazh nëpërmjet WhatsApp!