Gjeni një stil tregtie që ju përshtatet (Pjesa 1)

Gjeni një stil tregtie që ju përshtatet (Pjesa 1)

Ashtu siç jemi të gjithë unikë, ashtu janë edhe stilet e tregtisë që njerëzit përdorin kur investojnë.

Kur zgjidhni një stil tregtie që i përshtatet tipareve tuaja personale, do të keni më shumë shanse për t'u bërë një tregtar i suksesshëm.

Ju do të jeni më të sigurt në zhvillimin e një strategjie tregtare dhe një plani tregtar, të cilat janë dy elementët më të rëndësishëm që ndikojnë në mbarëvajtjen e tregtisë suaj.

Stilet e tregtimit

Në botën e tregtisë, ne mund të identifikojmë stile të shumta tregtare, të cilat mund t'i klasifikojmë nga faktorë të ndryshëm. Nëse konsiderojmë aspekte si frekuenca e blerjes dhe shitjes së produkteve ose afati kohor i mbajtjes së një pozicioni, ne mund të veçojmë tre stile të tregtisë: tregtimi ditor, swing (lëkundja) dhe tregtimi i pozicionit. Këto stile janë më të përdorurit në mesin e tregtarëve. Për më tepër, ekzistojnë edhe dy lloje të stileve të tjera të tregtisë - algoritmike dhe të drejtuara nga ngjarje, që gjithashtu janë popullore.

Tabela 1. Stilet e tregtimit
 

Stili i tregtimit

Kohëzgjatja e tregtisë

Kërkohet kapital

Preferencat e paqëndrueshmërisë së tregut

Karakteristikat

Tregtimi ditor

Brenda një dite

I lartë

Shumë e lartë

Disiplinuar, i përqendruar, i frikshëm, analitik, i qëndrueshëm

Swing

Nga një ditë e vetme deri në disa javë

Mesatare

I lartë

I duruar, i fortë në analizat teknike, gëzon fleksibilitet

Pozicioni

Deri në një vit, ose më gjatë

Shumë e lartë

I ulët

Aftësi të forta analitike (teknike dhe themelore), të durueshëm, të disiplinuar, të shijuar kohën e lirë

Algorithmic

Të gjitha afatet kohore

-

-

Shumë i mirë në përdorimin e teknologjisë, i mirë në tabela teknike, njohuri të programimit

Nxitur nga ngjarjet

Të gjitha afatet kohore

-

I lartë

Menaxherë korporate, fonde investimesh, të vendosur


Në këtë artikull, ne do të hyjmë në detaje rreth tre stileve të para të tregtisë: tregtimi ditor, swing dhe tregtimi i pozicionit.
 

#1 Tregtimi ditor ose stili i tregtimit brenda ditës

Deri më tani, stili më i popullarizuar i tregtimit është tregtimi ditor. Tregtarët e ditës, siç nënkupton vetë emri, blejnë dhe shesin asete brenda së njëjtës ditë. Tregtarët e ditës mbajnë pozicione nga disa minuta (përvëlimi) deri në disa orë. Meqenëse ata tregtojnë vetëm gjatë ditës dhe shmangin rrezikun brenda natës, ata duhet të mendojnë shpejt dhe t'i përshtaten lehtësisht ndryshimeve. Sidoqoftë, ato përdorin një strategji të paracaktuar, të plotë me nivelet e hyrjes dhe daljes.

Një nga mënyrat për të zvogëluar rrezikun e humbjes është duke përdorur urdhra ndalues ​​dhe limit, gjë që për tregtarët ditorë është shumë e zakonshme. Ata kanë zhvilluar aftësi të forta analitike, teknike dhe themelore, që i ndihmojnë ata të zgjedhin pasuritë e duhura dhe tregtinë e duhur.

Mënyra numër një e tyre për të rritur fitimin është duke përdorur avantazhet e levave. Prandaj, kur zgjedhni një ndërmjetës, tregtarët e ditës do të zgjedhin atë me raportin më të lartë të huasë. Tregtarët ditorë hapin pozicione të shumta në një ditë në mënyrë që të rrisin shanset për fitime.

Nëse e shikon veten këtu, ti je i:
  • përqendruar dhe kushton vëmendje të detajeve,
  • një tifoz i strategjive,
  • shumë i prirur për analitikë,
  • i qëndrueshem,
  • Prirur per te shmangur rreziqet e larta.
Edhe pse ky stil tregtar u korrespondon tregtarëve më me përvojë, teknologjia e nivelit të lartë i lejon fillestarët ta provojnë gjithashtu, gjë që ne besojmë se është një nga arsyet e popullaritetit të saj.

Fakt interesant: Brett N. Steenbarger është një tregtar, një trajner dhe madje edhe më shumë, me titull Doktor në psikologjinë klinike. Ai është gjithashtu autor i disa librave për investime, ndër të cilat "Mentori i Tregtisë Ditore: 101 Mësime për t'u Bërë Psikologu juaj i Tregtisë" ka një rëndësi të veçantë për tregtarët ditore. Libri përshkruan mënyra praktike që investitorët mund të ndihmojnë vetveten dhe të zgjidhin sfidat me të cilat përballen.

#2 Stili i tregtisë swing


Ky stil i referohet tregtarëve që mbajnë pozicionet e tyre nga një ditë në disa javë. Në të vërtetë, kjo varet nga kohëzgjatja dhe frekuenca e lëkundjeve. Tregtarët i kushtojnë vëmendje të madhe lëvizjeve të tregut dhe presin që trendi të prishet para se të hyjnë në të. Për të dalluar këtë situatë, ata përdorin mjete analitike dhe zhvillojnë vazhdimisht aftësitë e tyre analitike, si analiza e diagrameve. Në veçanti, tregtarët e lëkundur vlerësojnë më shumë analiza teknike mbi ato themelore. Ata e bëjnë këtë sepse analiza teknike parashikon se kur do të ndodhin këto ndryshime të mëdha dhe çfarë do të ndodhë me çmimet - nëse ato do të lëkunden para ose prapa.

Sa më i paqëndrueshëm në treg, aq më mirë është për tregtarët që lëvizin, pasi që, në këto tregje, këto lëvizje të çmimeve ka shumë të ngjarë të ndodhin. Thene kjo, nuk është për t'u habitur që atyre u pëlqen më shumë të tregtojnë në tregun valutor.

Meqenëse tregtarët e lëkundur mbajnë pozicionet e tyre për një kohë më të gjatë, një rrezik brenda natës është një rrezik i zakonshëm për ta. Si rezultat, kjo kërkon siguri shtesë duke vendosur një urdhër më të madh të humbjes së ndalimit. Ky stil tregtar kërkon që tregtarët të qëndrojnë të qetë kur një tregti shkon kundër pozicionit të hapur.

Nëse ju pëlqen kjo strategji dhe doni ta ndiqni atë, do të ishte e dobishme nëse tiparet tuaja kryesore janë:

Aftësi të forta analitike, veçanërisht të mira në analizën teknike
Durim
Fleksibël me kohën e tregtimit
Planifikoni tregtinë me luhatjet e tregut
Synoni për fitime të larta

Ky stil tregtar është perfekt për ata që presin kohën e duhur për të hyrë në treg, por nuk do ta mbajnë pozicionin shumë gjatë. Fitimet e mëdha janë qëllimi i tyre kryesor.

Fakti interesant: Një nga tabelat më të thjeshta, e projektuar kryesisht për tregtarët me ritëm, janë Listat e Gann Swing. Këto grafikë tregojnë marrëdhënien midis çmimit dhe kohës dhe nuk kanë asnjë "zhurmë", gjë që i bën ato më transparente.
William Delbert Gann ishte një matematikan dhe një nga tregtarët më të mëdhenj të aksioneve dhe mallrave.

 

#3 Stili i tregtisë së pozicionit

Tregtimi i pozicionit është stili i tregtisë afatgjatë ku tregtarët mbajnë pozicionet e tyre nga disa javë deri në disa vjet. Ky stil tregtar është i përshtatshëm për ata që janë të durueshëm nga natyra dhe presin vlerën shpërpjestuese të shpërblimit në fund. Individët që gëzojnë procese afatgjata dhe kanë nevojë për fleksibilitet janë zakonisht të shkëlqyeshëm si tregtarë pozicionesh.

Tregtarët e pozicionit kanë një njohuri të shëndoshë si të analizës teknike ashtu edhe të asaj themelore, të cilat, kur kombinohen, u sigurojnë tregtarëve të gjitha elementet thelbësore që duhet të ndjekin. Për shembull, grafikët afatgjatë janë thelbësorë për përcaktimin e trendit të drejtimit aktual të tregut.

Ndryshe nga tre stilet e tjera të tregtisë, ku tregtarët duhet të monitorojnë tregun pothuajse gjatë gjithë kohës, tregtarët e pozicionit mbajnë vetëm një vështrim mbi trendet kryesore. Po kështu, ato hapin vetëm disa pozicione me vlerë më të lartë. Kjo i lejon ata të jenë më pak të tensionuar dhe të kenë më shumë kohë të lirë gjatë ditës.
Këta tregtarë duhet të depozitojnë një sasi të madhe të kapitalit nëse duan të durojnë paqëndrueshmërinë e mundshme dhe të shmangin një thirrje diferencë. Sidoqoftë, ata kanë tarifat më të ulëta për mbajtjen e pozicioneve në planin afatgjatë.

Një tregtar i përsosur për këtë stil tregtar është ai që ka:
  • durim dhe disiplinë të jashtëzakonshme,
  • një sasi te mirë njohurish në lidhje me analizën,
  • një nevojë e përditshme për më shumë kohë të lirë,
  • një pasion për të fituar fitime të mëdha. 

Fakti interesant: Joe Ross është një tregtar dhe investitor i njohur i pozicionit. Ai është i famshëm për mbajtjen e një pozicioni në indeksin S&P 500 për 9 vjet (nga 1991 në 2000). Ai fitoi 16 milion dollarë kur mbylli këtë pozicion afatgjatë. Ai është një avokat i një koncepti tregtar me rrezik të ulët dhe autor i 12 librave, plus, artikujve dhe eseve të shumta.

Konkluzion

Një stil tregtar reflekton temperamentin dhe personalitetin e një tregtari. Kur njëri plotëson tjetrin, një tregtar është në rrugën e tij drejt suksesit.

Në varësi të kornizës kohore të mbajtjes së një pozicioni dhe frekuencës së blerjes / shitjes, ne mund të identifikojmë tre stile të ndryshme tregtare: tregtimi ditor, stili i tregtimit dhe pozicioni i tregtisë.

Tregtarët e ditës janë ata që mbajnë pozicione vetëm për ditën, duke shmangur rrezikun brenda natës. Ata hapin më shumë se disa pozicione dhe kështu mbledhin fitimin nga secili.

Tregtarët swing dhe tregtarët e pozicionit janë tregtarë afatgjatë. Si individë, ata kanë durim dhe disiplinë dhe u pëlqen të kenë një fitore të madhe në fund, në vend se shumë fitore më të vogla gjatë rrugës.

Në artikullin vijues, ne do t'ju njohim me dy stile të tjera tregtare: tregtia algoritmike dhe stili i tregtisë i drejtuar nga ngjarjet.
 

Burimet e konsultuara:

1. Milton, A. Maximize your profits by choosing a trading style to suit you. https://www.thebalance.com/choosing-a-trading-style-1031062
2. Smigel, L. Types of trading: Trading styles explained. https://analyzingalpha.com/types-of-trading (2019)
3. Trading Styles - Scalping, Intraday & More. https://www.thinkmarkets.com/en/learn-to-trade/advanced/methods-to-analyse/
4. 6 trading strategies every trader should know. https://www.cmcmarkets.com/en/trading-guides/trading-strategies (2021)
5. Different types of trading strategies. https://www.capitalindex.com/bs/eng/pages/trading-guides/different-types-of-trading-strategies
6. Analyst, I. G. The complete guide to trading strategies and styles. IG https://www.ig.com/en/trading-strategies/the-complete-guide-to-trading-strategies-and-styles-190709 (2019)
7. Lobel, B. What type of forex trader are you? https://www.dailyfx.com/education/find-your-trading-style/types-of-forex-traders.html
8. Venketas, W. What trading style best suits your personality? https://www.dailyfx.com/education/find-your-trading-style/trading-style-and-personality.html
9. CFD & forex trading styles fully explained. https://www.avatrade.com/education/trading-for-beginners/trading-styles
 

LimitPrime © 2022

Nisni të investoni dhe
fitoni që sot! 

Categories

A ju duhet ndihmë e personalizuar?

LEXONI ARTIKUJ TË TJERË INTERESANT

Strategjitë e tregtisë ditore (Pjesa 2)

Më herët kemi shpjeguar dy nga strategjitë më popullore të tregtimit që ju rekomandojmë. Këtu, ne do të vazhdojmë dhe do të shkruajmë p...

Lexo Më Shumë
Strategjitë ditore të tregtisë (Pjesa 1)

Pasi keni kuptuar që stili juaj i tregtimit është "Tregtimi ditor", tani mund të mendoni për një strategji rreth tij dhe si ta bëni atë...

Lexo Më Shumë
Analiza themelore vs analizës teknike

Analiza themelore dhe teknike janë dy nga format më të zakonshme të analizës kur bëhet fjalë për tregtimin. Edhe pse do të takoni inves...

Lexo Më Shumë