Çfarë është FOREX?

Çfarë është FOREX?

Shkëmbimi valutor ose thjesht Forex ose FX është proçesi i ndryshimit të një monedhe në një tjetër, me shumë operacione të përditshme që na kërkojnë ta bëjmë këtë.

Këtu, ne do të flasim për tregtinë e Forex si një mënyrë për të fituar para - çfarë është ai dhe si funksionon.

Njerëz nga e gjithë bota po tregtojnë në këtë treg, pavarësisht nga vendi në të cilin jetojnë ose monedha zyrtare në atë vend, që e bën Forex tregun më të madh financiar në botë, me afro 5,1 trilionë dollarë xhiro ditore.

Tregu i këmbimit valutor është një treg global ku tregtohen valutat.

Është një rrjet blerësish dhe shitësish që tregtojnë valutën mes tyre me një çmim të dhënë. Në këtë treg, monedhat e të gjitha kombeve mund të shkëmbehen kundër njëri-tjetrit përmes një platforme specifike dhe me ndihmën e një brokeri. Importantshtë e rëndësishme të kuptohet se në këtë tregti, monedhat tregtohen si çifte.

Si është i ndërtuar ky treg?

Tregu i këmbimit valutor është i ndarë në dy kategori - tregu i derivateve dhe tregun spot.

Një treg derivatesh ofron futures, options dhe këmbimet e valutave. Këto ishin të njohura para zhvillimit të tregut spot. Tregu spot, i njohur gjithashtu si tregu i parave të gatshme, është një treg ku një instrument financiar (p.sh. një monedhë) tregtohet për shpërndarje të menjëhershme.


 

Si të tregtohet në Forex?

Për të filluar tregtinë e Forex, ju duhet një platformë e cila ju mundësohet nga shtëpia e brokerimit. Shtëpia e brokerimit pastaj lidhet me bankën lokale. Siç mund ta shohim, ky është një zinxhir shumë i thjeshtë, i përbërë nga vetëm dy palë dhe ju.

Kur investitorët hyjnë në një platformë shkëmbimi, le të themi një nga më të njohurit si MetaTrader 5, ata do të shohin listën e çifteve me të cilat mund të tregtojnë. Sapo të zgjidhet një palë, një tregti mund të fillojë. Duke marrë parasysh trendin që ka një palë gjatë ditëve të fundit, analizat dhe buletinet e ofruar nga shtëpia e brokerimit, situatën gjeopolitike, etj., një investitor analizon sjelljen e ardhshme të një palë për të cilën ata janë të interesuar dhe zgjedh nëse do ta blejë ose ta shesë atë.

Në fillim të një tregtie, një investitor zgjedh shumën (njësi për sasi) dhe e shumëzon atë me ndryshimin e çmimit të një çifti monedhe (i cili tregohet kur pozicioni është i mbyllur). Rezultati është, me shpresë, fitimi që ai do të fitojë.

Për shkak të shtrirjes në të gjithë botën e tregtisë, tregtisë dhe financave, tregu i këmbimit valutor është tregu më likuid dhe më i madh i letrave me vlerë në botë.

Eshtë i decentralizuar, që do të thotë se askush nuk e kontrollon atë duke e bërë edhe të preferuarin e tregtarëve.


 

Konkluzion

Tregu i këmbimit valutor është tregu ku mund të tregtoni me të gjitha monedhat botërore, në internet. Shkëmbimi i valutave është i rëndësishëm për të gjithë ne në mënyrë që të zhvillojmë tregti të jashtme, biznes ndërkombëtar ose turizëm.

 Të fillosh tregtinë në Forex është shumë e lehtë. Me një shtëpi brokerimi të licencuar dhe mbështetëse, kapitali juaj do të jetë i sigurt, ju do të keni një variete produktesh me të cilat mund të tregtoni si dhe mundësinë për të tërhequr para në çdo kohë.
Burimet e konsultuara:

1. Bradfield, D. The history of forex. https://www.dailyfx.com/education/beginner/history-of-forex.html
2. Morratt, B. Forex trading history - how Forex trading started. https://www.expertinvestor.net/forex/guides/history/ (2020)
3. Smith, T. Spot Market. https://www.investopedia.com/terms/s/spotmarket.asp (2020)
4. Snow, R. What is Forex? Forex Trading Explained. https://www.dailyfx.com/education/beginner/what-is-forex.html
5. What is forex and how does it work? https://www.ig.com/en/forex/what-is-forex-and-how-does-it-work
6. Chen, J. Learn About Trading FX with This Beginner’s Guide to Forex Trading. https://www.investopedia.com/articles/forex/11/why-trade-forex.asp (2021)
7. Lioudis, N. What Is Foreign Exchange? https://www.investopedia.com/ask/answers/08/what-is-foreign-exchange.asp (2020)
 

LimitPrime © 2022

Nisni të investoni dhe
fitoni që sot! 

Categories

A ju duhet ndihmë e personalizuar?

LEXONI ARTIKUJ TË TJERË INTERESANT

Monedha elektronike VS. Kriptovaluta

Monedha elektronike është para e paprekshme që ekziston në llogarinë tuaj bankare dhe mund të përdoret për pagesa të ndryshme. Në thelb...

Lexo Më Shumë
Me cilat kriptovaluta duhet të tregtoj?

Ka mbi 5,000 kriptovaluta ekzistuese në botë sot, të gjitha me projektet dhe qëllimet e tyre. Nëse krijimi i kriptos vazhdon me këtë ri...

Lexo Më Shumë
Si të tregtoni kriptovalutat?

Kriptovalutat po fitojnë gjithnjë e më shumë terren dhe nuk ka gjasa të ndalen së shpejti. Shumë kompani po i shtojnë ato si mënyra pag...

Lexo Më Shumë