Si të njohim një ndryshim të trendit?

Si të njohim një ndryshim të trendit?

"Si mund ta njoh një ndryshim të trendit?" është një nga pyetjet më të zakonshme që marrim nga klientët tanë me përvojë.

Përmbysjet e trendeve nuk janë gjithmonë të vështira për t'u dalluar dhe nganjëherë ato mund të jenë shumë të dukshme. Sidoqoftë, ajo që ndodh shpesh është që tregtarët e ndërlikojnë shumë analizën e tyre ose injorojnë shenjat e dukshme, duke i konsideruar ato shumë të dukshme.

Ndërsa mund të mos jetë e mundur të parashikohet çdo ndryshim i trendit, ka disa gjëra që mund të shikoni për të cilat mund të tregojnë një pikë kthese të mundshme të një trendi.

Por së pari, le të diskutojmë se çfarë është ndryshimi i trendit.

Çfarë është ndryshimi i trendit?

Një ndryshim i trendit është një përmbysje në drejtimin e çmimit të një instrumenti tregtar. Mund të jetë një kthim mbrapsht, duke shkuar përmbys ose poshtë. Nëse ndjek një trend rritës, kthimi prapa është në rënie dhe anasjelltas. Përmbysjet zakonisht ndikohen nga lëvizjet afatgjata të çmimeve dhe jo vetëm nga qirinjtë e çmimeve më të fundit.

Kapja e një ndryshimi të trendit mund të jetë shumë fitimprurëse. Nëse arrini të blini një aset kur çmimi i tij është në një nivel të ulët dhe shihni një model që sinjalizon se ai mund të kthehet mbrapsht së shpejti, ju do të fitoni nëse parashikimi bëhet i vërtetë. Sidoqoftë, nëse keni një pozicion në një aset dhe zbuloni një model që mund të sinjalizojë një kthim në drejtim të dobët, mund të jetë një moment i mirë për ta shitur atë. Ju gjithashtu mund të vendosni të shisni një aset që duket se mund të shohë një rënie të ndjeshme të çmimit.

Sigurisht, ashtu si me shumicën e taktikave të tregtisë, zbulimi i përmbysjeve është shumë më lehtë të thuhet sesa të bëhet.

Si të njohim një ndryshim të trendit?

Le të hedhim një vështrim në disa metoda që mund t'ju ndihmojnë të dalloni herët ndryshimet, në mënyrë që të rrisni fitimet dhe të kurseni portofolin tuaj nga humbjet.

Metoda #1: Pikat Kryesore

Një mënyrë për të parë nëse çmimi po bën një përmbysje është përdorimi i pikave të boshtit.

Tregtarët përdorin pikat e pivotit për të llogaritur çmimet e ulëta, të larta dhe mbyllëse të një aseti të një seance të mëparshme tregtare. Ato mund të përdoren për të projektuar nivelet e mbështetjes dhe rezistencës së sesionit të ardhshëm tregtar.

Nëse një instrument po kalon një trend rritës, tregtarët do të mbajnë një vështrim mbi pikat më të ulëta të mbështetjes dhe do të presin që ato të prishen.

Në rast të një trendi rënës, tregtarët do të shikojnë në pikat më të larta të rezistencës dhe do të presin që çmimi të kalojë nëpër to.

Nëse pikat e mbështetjes ose rezistencës prishen, ne mund të shkojmë drejt një ndryshimi të trendit.

Metoda #2: Linjat e Trendit

Një metodë tjetër e parashikimit të një ndryshimi të trendit do të ishte përdorimi i linjave të trendit.

Tregtarët mund të lidhin një seri çmimesh duke përdorur një linjë të quajtur linja e trendit. Linjat e trendit mund të përdoren për të projektuar lëvizjet e çmimeve në të ardhmen të një aseti duke analizuar nivelet e mëparshme të çmimeve.

Përfundimisht, një linjë trendi do të prishet që sinjalizon një ndryshim të mundshëm të trendit.

Ndërsa linjat e trendit në vetvete mund të jenë një tregues i dobët, tregtarët mund t'i përdorin ato në kombinim me modelet e tabelave të shandanit për të parashikuar më saktë ndryshimet e ardhshme të trendit.

Metoda #3: Rikthimi i Fibonacit

Një mënyrë tjetër për të parashikuar një përmbysje është përdorimi i niveleve të Fibonacci retracement.

Nivelet e përmirësimit të Fibonacci janë linja që tregojnë çmimin me të cilin nivelet e rezistencës dhe mbështetjes ka më shumë të ngjarë të shfaqen. Numrat e Fibonacit janë baza e niveleve të Fibonacit. Nivelet e Fibonaccit tregohen si përqindje të cilat tregojnë se sa çmim ka rikthyer deri në atë moment. Nivelet e përmirësimit janë 23.6%, 38.2%, 61.8%, 78.6% dhe (jozyrtarisht, por gjithashtu përdoren) 50%.

Rikthimet e çmimeve zakonisht lëvizin rreth 38.2%, 50.0% ose 61.8% nivele para se trendi të vazhdojë. Nëse çmimi lëviz përtej këtyre niveleve, kjo është një shenjë se një ndryshim mund të fillojë.Konkluzion

Ndërsa këto janë disa nga ato më të njohurat, metodat që kemi renditur këtu nuk janë të vetmet që mund të përdorni për të identifikuar ndryshimet e trendit. Në fund të fundit, gjëja në të cilën mund të mbështeteni më shumë kur vlerësoni trendet e tregut është vetë njohuria dhe përvoja juaj tregtare.

Këta tregues të kthimit të trendit do t'ju fillojnë të njohin lëvizjet komplekse të tregut dhe mund të mbështeteni tek ata për të zhvilluar metodat tuaja ndërsa njihni më mirë treguesit.
Burimet e konsultuara:

1. Perishable. How to identify trend reversal? https://traders-paradise.com/magazine/2020/06/how-to-identify-trend-reversal/ (2020)
2. How to identify reversals. https://www.babypips.com/learn/forex/identifying-reversals (2010)
3. Mitchell, C. Market reversals and the sushi roll strategy. https://www.investopedia.com/investing/market-reversals-and-how-spot-them/ (2021)
4. Useful, F. How To Identify Trend Reversals In Forex. https://forexuseful.com/how-to-identify-trend-reversals-in-forex/

LimitPrime © 2021

Nisni të investoni dhe
fitoni që sot! 

Categories

A ju duhet ndihmë e personalizuar?

LEXONI ARTIKUJ TË TJERË INTERESANT

Çfarë është mbrojtja?

Një mbrojtje është një masë e marrë për të zvogëluar rrezikun e lëvizjeve të paqëndrueshme të çmimeve në një aktiv. Një mbrojtje është...

Lexo Më Shumë
Oshilatori Stokastik si tregues tregtar

Çfarë është një oshilator stokastik?Analisti teknik George C. Lane krijoi Oshilatori Stokastik në vitet 1950. Është një tregues i momen...

Lexo Më Shumë
Si të tregtoni një short squeeze?

Kur çmimi i një aksioni rritet shpejt, shitësit short  duhet të dalin nga pozicionet e tyre sa më shpejt të jetë e mundur ose përndrysh...

Lexo Më Shumë