Cilat janë tregjet bearish dhe bullish?

Cilat janë tregjet bearish dhe bullish?

Investitorët në tregun e aksioneve, si dhe ata në tregun e këmbimit valutor, zakonisht përdorin terma si: bear, bull, bearish dhe bullish. Këto shprehje mund të tingëllojnë të çuditshme, por do të shikoni se tregtarët i përdorin ato çdo ditë. Shpjegimi i termave është shumë i thjeshtë, siç do ta shihni, dhe mund të jetë shumë i dobishëm sidomos kur lexoni parashikime dhe analiza financiare.

Tregu Bull, Bullish & Bulls

Në atë që njihet si "treg i demave/bull", çmimet janë në rritje dhe kurba (në tabelë) rritet. Në këtë situatë, tregu është në një rritje afatgjatë.


Termi "bullish" përdoret për të përshkruar ndjenjën e një investitori. Investitorët thonë se ata janë "bullish" në lidhje me arin (për shembull) kur mendojnë se çmimi i arit do të rritet.

"Demat ose Bears" janë njerëz që janë optimistë për çmimin e një aseti të caktuar ose tregun në përgjithësi. Bulls mendojnë se çmimi do të rritet dhe për këtë arsye ata blejnë një aset në mënyrë që ta shesin atë kur çmimi arrin një kulm. Kur bears janë shumica në treg, njerëzit janë duke investuar më shumë para duke shpresuar për fitime më të larta.
 
Bull-i i famshëm Charging pranë Wall Street, i bërë në 1987 nga artisti i njohur A. Di Modica, përfaqëson një treg ku ekonomia po lulëzon.

Tregu Bear, Bearish & Bears

Nëse çmimet në treg po ulen, ne e quajmë atë një "treg bear ose në shqip treg i arinjve". Përkundër një "tregu bull", një "treg bear" ndjek një trend rënës.
 
Investitorët me një mendim "bearish" parashikojnë që çmimet do të ulen, së bashku me tregun, dhe ata quhen "bear". "Arinjtë" janë më tepër pesimistë për ekonominë në një kohë të caktuar dhe prosperitetin e tregut të aksioneve.

Origjina e termave

Origjina e termave "bulls/dema" dhe "bear/arinj" nuk dihet plotësisht. Ekzistojnë disa teori dhe këtu do t'ju prezantojmë me ato më të njohurat.

Ajo e lidhur me Bursën e Londrës në vitet 1600 tingëllon më e besueshmja. Në atë kohë, qendrat e informacionit kishin një bord buletini në të cilin investitorët mund të postonin oferta për të blerë një aksion. Kur kishte shumë oferta, bordi ishte i pasur me buletine, ose "bulls"; dhe kur kishte një mangësi në oferta bordi ishte i zhveshur ose bear (nga anglishtja). Më vonë, këto terma u shndërruan në "bulls" dhe "bears".

Një tjetër, që përmendet mjaft shpesh, ka të bëjë me mënyrën se si luftojnë demat dhe arinjtë. Demat godasin lart me brirët e tyre - duke rritur çmimet më lart, përkundër arinjve që godasin poshtë me putrat e tyre - duke ulur çmimet poshtë.

Është e rëndësishme të dini se investitorët mund të vendosin të jenë "bullish" në disa tregje dhe "bearish" në të tjerët. Po kështu, ata mund të jenë "bullish" në afat të gjatë, por "bearish" në afat të shkurtër.
 

Konkluzion

Çdo investitor duhet të kuptojë se çfarë do të thotë termi "bullish" dhe "bearish". Kurdoherë që kontrolloni portofolin tuaj, flisni dhe lexoni në lidhje me investimet dhe parashikimet e tregut financiar, do të hasni në këto kushte.
 
Në tregun e këmbimit valutor "demat" dhe "arinjtë" presin ose një rritje ose një rënie të çmimeve duke shkuar short ose long me asetin e interesit. Për shkak të situatës ekonomike në ndryshim të vazhdueshëm në vende të ndryshme, tregtarët përdorin aftësi të reja dhe rregullojnë stilin e tyre në varësi të situatës. 

Burimet e konsultuara:

 1. What are bearish and bullish markets. https://www.forex.com/en/education/education-themes/trading-concepts/what-are-bearish-and-bullish--markets/
2. Bullish and bearish. https://www.nadex.com/glossary/bullish-and-bearish-definitions/
3. (FXCM Team 2015) FXCM Team. Bull Market vs bear Market. https://www.fxcm.com/uk/insights/bull-market-vs-bear-market/ (2015)
4. What is Bull and Bear in Forex Market. https://www.actionforex.com/articles/forex-trading/172544-what-is-bull-and-bear-in-forex-market/ (2019)
5. Where do the stock market terms Bull and Bear come from? Cantech Letter https://www.cantechletter.com/2013/05/where-do-the-stock-market-terms-bull-and-bear-come-from0516/ (2013)
6. Mitchell, C. Definitions of long, short, bullish, and bearish. https://www.thebalance.com/what-do-long-short-bullish-and-bearish-mean-1030894
7. History of the Charging Bull (and How To See It). https://www.thewallstreetexperience.com/blog/story-behind-legendary-charging-bull/ (2020)
8. Equity Marketing Team. Bullish vs bearish markets – what’s the difference? https://www.equiti.com/blog/posts/2018/september/bullish-bearish-markets-difference/ (2018)

 

LimitPrime © 2022

Nisni të investoni dhe
fitoni që sot! 

Categories

A ju duhet ndihmë e personalizuar?

LEXONI ARTIKUJ TË TJERË INTERESANT

Monedha elektronike VS. Kriptovaluta

Monedha elektronike është para e paprekshme që ekziston në llogarinë tuaj bankare dhe mund të përdoret për pagesa të ndryshme. Në thelb...

Lexo Më Shumë
Me cilat kriptovaluta duhet të tregtoj?

Ka mbi 5,000 kriptovaluta ekzistuese në botë sot, të gjitha me projektet dhe qëllimet e tyre. Nëse krijimi i kriptos vazhdon me këtë ri...

Lexo Më Shumë
Si të tregtoni kriptovalutat?

Kriptovalutat po fitojnë gjithnjë e më shumë terren dhe nuk ka gjasa të ndalen së shpejti. Shumë kompani po i shtojnë ato si mënyra pag...

Lexo Më Shumë